Naisista saa puhua..

Nainen. Kuva: Susanna Salokannel

… mutta jos et ole nainen, mieti kaksi kertaa millaisella äänensävyllä puhut.

Olemmeko me naiset silmissäsi ja puheissasi aktiivisia oman elämämme tekijöitä vai suojelun kohteita, heikkoja ja avuttomia ihmispoloja? Joku naisista saattaa ajoittain tuohon kategoriaan mahtuakin, mutta isolta osin meissä on munaa siinä missä miehissäkin. Tai munasarjaa, miten sen nyt sitten ottaa.

Viime päivinä on luolista kantautunut sotarumpujen jyly kun tavallinen kantasuomalainen mies on havahtunut pelkäämään naisten seksuaalista häirintää siellä missä on turvapaikanhakijoita. Kaikista suurin uhka suomalaiselle naiselle on edelleen suomalainen mies. On hyvä, että seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksista puhutaan. On erinomaista, että tuomioita halutaan tiukentaa ja että uhria ei enää ikinä syyllistetä. Mitä se seksuaalinen häirintä sitten on, joka tässä samalla kielletään kaikilta miehiltä?

Seksuaalista häirintää on muun muassa vihjailu ja seksuaalisesti värittyneet vitsit, vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat puheet ja kysymykset. Ehdottelu, vaatiminen ja fyysinen koskeminen sekä raiskaus tai sen yritys ovat seksuaalista häirintää. Häirintää tapahtuu myös puhelimen ja netin välityksellä. Sukupuolinen huomio muuttuu häirinnäksi silloin kun sitä jatketaan, vaikka huomion kohde ilmaisisi sen olevan epämiellyttävää. (Ote Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta)

Jos et vielä ole varma mikä kaikki on seksuaalista häirintää käy tarkistamassa Right to Choose -sivuston esimerkit.

Etukäteen kannattaa miettiä, mitkä ovat omat rajat ja miten niistä pidetään kiinni. My Cosmo -sivustolla on ihan hyvät vinkit.

Mutta mitä sanot alle 16-vuotiaille nuorille?

On todella vaikea keksiä mitä sanoa nuorille, jotka lukevat lööppilehtien skandaaleja kuolaavia otsikoita. En tiedä kuinka kertoa, että Suomi on oikeusvaltio, jossa ihminen väriin, uskontoon, sukupuoleen ja poliittiseen aktiivisuuteen katsomatta on syytön kunnes toisin todistetaan. Että valtaosa miehistä on kuitenkin kunnollisia ja luotettavia, mutta että jokaisessa sadossa on myös mätiä omenoita. Niin kotimaisissa kuin muualta tulleissakin. Luottakaa, mutta olkaa varovaisia. Eläkää, älkääkä pelätkö turhaan. Ja opetelkaa huutamaan niin lujaa, kuin ikinä jaksatte – lyömään ja potkimaan, puremaan ja juoksemaan karkuun tarpeen niin vaatiessa. Ja opetelkaa antamaan itsellenne anteeksi, jos joku teihin tarttuu. Vika ei koskaan ole uhrin, sillä sika on se, joka luvatta koskee ja sanoilla satuttaa.

Mies! Jos sinua oikeasti kiinnostaa naisten asema, ota kantaa lasikattoihin, vaadi samanpalkkaisuutta, pidä huolta siitä, että isät ja äidit hoitavat lapsiaan yhtä lailla. Jos sinua oikeasti kiinnostaa naisten asema, unohda hyväveli-verkostot ja avaa ovi hyville siskoille.

Parempi maailma tehdään yhdessä.