Up yours, Juhlapöydän konvehti!

10998856_10153440379844156_1795326442469725353_n

 

Tiedättekö mikä on mielestäni ehkä karmaisevin joulumulkutuskepponen?

-Lahjapaperiin kääräisty Pandan Juhlapöydän konvehti -rasia.

Ei riitä kerta tai kaksi, kun olen tämän täysin mielikuvituksettoman joulukepposen vastaanottavaan päähän joutunut. Vaikkei lahjahevosen suuhun olekaan tyylikästä katsoa, niin silti on vähän harmittanut. Kaupalliset bulkkikonvehdit ovat vähän latteita. Mitäänsanomattomia. Mielikuvituksettomia. Mauttomia. Niille on ehkä paikkansa konttorin kahvihuoneen pöydällä viikko ennen joulua, mutta ei niillä pidä mennä kaveria kiusaamaan.

Vaan eipä hätää. Joulukonvehdeille on olemassa vaihtoehto, jolla saa suun makeaksi ja lahjansaajan ymmyrkäiseksi onnesta.

Nimittäin omin pikku tassuin valmistettu, mausteinen ja suklainen artesaanitoffee ja kerron teille nyt miten sellaista saa tehtyä kotikeittiössä varsin pienellä vaivalla.

 

[box] JOULUNVIHAAJAN HERKKUTOFFEE

Tarvitset pienen teflonkattilan, suurehkon, n. 4 litran teräskattilan ja digitaalisen paistomittarin, sekä leivinpaperia ja kooltaan n. 20cm x 20cm reunallisen vuoan tai pellin.

 

Raaka-aineet:

1 vaniljatanko

1 kanelitanko

10 kokonaista mustapippuria

5 kokonaista maustepippuria

1 keskivahva chilipalko (esim. Rawit-lajike)

3 rkl tummaa kaakaota (esim. Van Houten)

3,25 dl kuohukermaa

100g suolatonta voita kahteen osaan jaettuna

300g vaaleaa glukoosisiirappia (marketin sokerihyllystä)

400g kidesokeria

1 tl suolaa

1 rkl ns. sormisuolaa (esim. Maldon)

 

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet teflonkattilaan. Heitä mukaan vaniljatangon palko, kanelitangot ja halkaistu chilipalko, sekä pippurit. Lisää kerma. Sekoita joukkoon kaakao ja kuumenna seos sitten kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, lisää puolet voista ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen levähtää kannen alla noin tunti.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Tämä helpottaa jämähtäneen toffeemassan irrotusta huomattavasti.

Laita teräskattila liedelle ja väännä lämmöt melkein täysille. Mittaa kattilaan glukoosisiirappi ja sokeri. Sekoita, kunnes seos sulaa ja alkaa kiehua. Laita sitten kansi päälle ja anna kiehua n. 4 minuuttia. Höyry irrottaa sokerikiteet kattilan reunoista ja stabiloi sokerin, jotta se voi kiteytyä oikein.

Ota kansi pois ja lykkää paistomittarin tikku seokseen. Jatka keittämistä sekoittamatta, kunnes mittari näyttää 160 astetta. Kaada haalea kermaseos siivilän läpi sokeriliemeen. Seos kuplii ja kuohuu voimakkaasti, mutta ei tulvi yli, mikäli muistit riittävän suuren kattilan. Mikäli et, onnea ja pitkää pinnaa siivoukseen. Toivottavasti et satuttanut itseäsi.

Keitä toffeemassaa säännöllisesti sekoittaen, kunnes mittari näyttää 125 astetta. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää loput voista, sekä 1 tl hienoa suolaa.

Kaada seos vuokaan, ripottele päälle sormisuolaa ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kiinteäksi mieluiten yön yli. Älä yritä kiirehtiä asiaa laittamalla vuokaa jääkaappiin; sokerin oikeaoppinen kiteytyminen häiriintyy. Kun seos on jähmettynyt, nosta levy leivinpapereineen leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä, kevyesti ruokaöljyllä sipaistulla veitsellä toffeesta suuhun sopivia paloja ja kääräise ne esin. pieniin leivinpaperin palasiin.

Toffeet säilyvät ilmatiiviiseen rasiaan pakattuna huoneenlämmössä noin kaksi viikkoa, ainakin teoriassa. Käytännössä et onnistu niitä säästämään edes viikkoa. [/box]