Joulumusiikkia kaikille korville

Se hetki, kun isot kauppaketjut (meinasin kirjoittaa kauppaketkut :P) aloittavat joulurallatusten soittamisen keskusradioissaan on se hetki, kun lakkaan käymästä isojen kauppaketjujen myymälöissä. Sitä hissimusiikkia ei kestä kukaan tuskastumatta. Minä en panisi pahakseni, vaikka kauppiaat antaisivat asiakkailleen vapauden kuunnella ohikiitävän ihmisen askelten sointia lattialaattoja vasten tai salakuunnella viereisen pariskunnan hiljaista kädenvääntöä joulupöydän parhaasta viinistä. Mutta ei. Kaiken tungoksen ja bling blingin lisäksi pitää vielä alistua itselle tuntemattoman henkilön omituiseen musiikkimakulistaan.

JOS saisin päättää, niin jokainen itseään kunnioittava kauppias palkkaisi muutaman kunnollisen muusikon soittamaan joululauluja instrumentaalisesti. Siinä olisi joulun tunnelmaa aivan eri tavalla! Ajatelkaas lämminsävyistä selloa ja vaikkapa harppua sen seurana soittamassa Ave Mariaa… kyllä kauppa kävisi ja ihmiset kiittäisivät! Tai kokonainen sinfoniaorkesteri soittamassa Sibeliuksen kauneimpia keskellä joulutunnelmaa etsivää ihmispaljoutta. Se sentään olisi jotain!

Enkä minä pahakseni panisi vaikka muutama aito pelimanni laitettaisiin tuomaan musiikillista jouluiloa, tai kuoro tai mitä tahansa, kunhan ei niitä iänikuisia siloisia joulukokoelmia.

Jokaisella paikkakunnalla on joku laulukööri, puhallinporukka tai haitarinikkareita, joku nuorten ihmisten bändi, joka olisi iloinen saadessaan esiintymismahdollisuuden. Kyllähän se maksaa, mutta hyvänen aika, samalla kauppaan tulisi lauma sukulaisia, faneja ja bändäreitä. Sen lisäksi paikalliset muusikot saisivat uusia kuulijoita, kenties uusia faneja. Voitto kaikille osapuolille! Ja ne, joita paikallisen kuoron musiikillinen anti ärsyttää, voisivat laittaa omat kuulokkeet astetta kovemmalle. Niin ne tekevät nytkin, ei sillä.

Maksamalla muusikoille kauppias myös lisäisi muusikoiden hyvinvointia. Ja kuka kieltäisi laittamasta lakkia kiertämään, saattaisi tuo joulumielissään oleva kuulijakunta antaa muutaman lantin omastaan ihan vain siksi, että elävää musiikkia on hieno kuunnella myös jouluostosten yhteydessä.

JOS kauppias olisi oikein fiksu, hän tarjoaisi höyryävän kuumaa kaakaota ja kahvia ja vastaleivottua pullaa. Se tuoksujen sinfonia viimeistään irrottaisi nyörit pihistelevimmänkin asiakkaan kukkaron ympäriltä.

Tai ajatelkaapas vaikka tätä brassimusaa soittavaa suomalaiskomboa. Kyllä kuulkaa voittaa hissimusan mennen tullen! Esittelyssä Nordic Choro.