Saako jouluna nauraa?

Erilainen joulukortti. Bruce Oreck.
Erilainen joulukortti. Bruce Oreck.

 

Miksi jouluaatto muistuttaa tavallista työpäivää?
– Teet itse kaikki työt, mutta lihava mies puvussa saa kaiken kunnian.

Mitä iloa on raataa jouluvalmisteluissa, jos ne eivät kertakaikkiaan maistu? Kukaan ei pakota viettämään juuri oikeanlaista joulua, eikä tontut oikeasti kurki ikkunoissa kirjaamassa vihkoon kuinka ahkerasti kulutat itsesi loppuun. Sovittaisko, että tänä jouluna saat tehdä vain sen, minkä koet ehdottoman pakolliseksi ja minkä voit tehdä naururypyt silmäkulmissa. Joulu tulee joka tapauksessa, ja menee myös.

Martat ovat vuosia väittäneet, että vain niiden, jotka aikovat viettää jouluaan kaapissa pitää siivota kaapit jouluksi. Ei se huono väite ole! Olkoonkin, että puhdas ja hyvän tuoksuinen koti on aina ilo silmälle, mutta eihän se nyt etenkään lapsiperheessä kestä kuin nanosekunnin. Siis siivo. Siivous sen sijaan vie elinajan!

Jos nyt kuitenkin intoilet joulusiivouksella, niin mikä on tärkeää?

Minulle eteinen on yksi tärkeimmistä. Se näkymä, joka syntyy kun avaan ulko-oven. Jos kengät on hujan hajan ja takkeja lojuu siellä täällä, saan väristyksiä ja koen, että ensimmäinen asia mitä pitää tehdä on ryhtyä järjestelemään paikkoja. Ja onko se sitten kivaa? No ei ole! Sen sijaan jos avaan oven siistiin eteiseen syntyy harhaluulo siitä kiireettömyydestä. Kuvitelma, että kaikkialla on yhtä siistiä. On tai ei, astun kynnyksen yli tyytyväisempänä ja valmiimpana ottamaan vastaan tiskivyöryn ja likavaateröykkiön.

Toinen tärkeä kohta on pesuhuone. Jos se on kovin likainen, siellä peseytyminen on kuin heittäisi tiskivettä haalealle kiukaalle. Ei toimi. Pesuhuoneen puhtaus on puoli ruokaa. Ja sama koskee lakanoita aka makuuhuonetta. Mitään niin ihanaa en jouluyönä tiedä, kuin voida pujahtaa puhtaisiin, mankeloituihin lakanoihin massu pullollaan herkkuja ja hyvä kirja kädessä. Jouluyönä ei nukuta, silloin kukutaan, luetaan ja vieraillaan keittiössä kilpaa kotitonttujen kanssa.

Se, että lattialla on hiekkaa (koska nämä talvet ja puudeli…) tai villakoiria nurkissa (vrt jälkimmäinen), ei kynttilänvalossa silmiin satu.

Jonkin sortin ohjeeni kaikille joulumaanikoille onkin: ota hyvä ihminen muutama itsellesi olennainen kohde ja siivoa ne. Muut ehtii kyllä vaikka joululomalla tai kesällä, tai ensi vuonna.