Joulun parhaat piparit eli Leenan hyvät

Leenan hyvät piparit. Kuva: Susanna Salokannel
Leenan hyvät, eli joulun parhaat piparit. Kuva: Susanna Salokannel

Otsikon Leena oli äitini hyvä ystävä kouluajoilta saakka. Hän oli ensimmäinen Finnairin päällikkötason nainen, räväkkä ja suorasuinen ihminen, joka leipoi maailman parhaat piparit. Jaan nyt tämän herkullisen reseptin kanssanne. Leena käytti leivonnassa vehnäjauhoja, mutta minä jouduin opettelemaan ruispiparien leivontataidon tyttären myötä. Ruispiparit ovat ehkä paras jouluherkku ikinä, sillä ruis tuo pipariin rapsakan suutuntuman ja astetta räväkämmän maun. Unohda kauppojen pehmopiparit ja testaa tätä reseptiä. Lupaan, että et kadu!

Tarvitaan:
3 munaa
4 dl sokeria
250 g voita/margariinia
4 dl siirappia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2-3 tl ruokasoodaa (sekoita pieneen määrään jauhoja)
Ruisjauhoja

Kuinka se tehdään?

Vaahdota keskenään:
2 dl sokeria
250g rasvaa

Vaahdota keskenään:
3 munaa
2 dl sokeria

Sekoita vaahdot keskenään, lisää loput aineet, mausta mielen mukaan. Anna taikinan maustua yön yli jääkaapissa.
Huom. ruis-(tai vehnä)jauhoja tuntuman mukaan – taikinan pitää jäädä aavistuksen löysäksi, jotta se turvotessaan ei kovetu liikaa. Voit lisätä jauhoja vielä juuri ennen kaulintaa.

Paista: 180c 8min.