Syntisen hyvää joulua!

Naisena, äitinä, tyttärenä, siskona, vaimona, puolisona moni kantaa rinnallaan syyllisyyttä milloin mistäkin tehdystä tai tekemättä jätetystä. Voisiko edes joulu olla se hetki vuodessa, kun saa katsoa itseään peilistä ja kiittää kuluneesta vuodesta? Sanoa itselleen, että parhaasi teit, tähän pääsit ja nyt huilaa hyvä ihminen hetki! Sinulla on lupa nauttia tästä hetkestä ja toivottaa itsellesi syntisen hyvää joulua!

Tätä kirjoitusta tehdessäni tiedän kyenneeni tänä vuonna äärimmäisen vähään joulun suhteen, mutta sitäkin enemmän kaiken muun. Ehkä saan itseltäni anteeksi vähäiset jouluruuat ja mitättömät joululahjat, onnettomat joulukortit ja muualla tehdyn joulusiivouksen. Sen sijaan, että huokailisin loputtomasti paremman perään, ajattelin kaivella arkistoista juttuja, jotka nostavat joulumieltä.

Vaikka vuotta 2015 voi pitää käsittämättömän öyhöttämisen vuotena Suomessa (ja kenties muuallakin Euroopassa), meillä on asiat keskimäärin paremmin kuin koskaan. Ainakin mikäli on Hesarin artikkelia uskominen. Sen lisäksi suomalaiset ovat antaneet omastaan – aikaa, rahaa ja tavaraa enemmän kuin aiemmin.

Henkilökohtaisesti yksi joulumielen suurimmista kohottajista on vanha jenkkileffa, jossa elämäänsä pettynyt mies harkitsee itsemurhaa, mutta tulee toisiin aatoksiin nähtyään millainen maailma olisi ilman häntä. Me ei aina tiedetä, mitä varten kantapäät kipeytyvät elämän koulussa, mutta jospa niillä huonoillakin ajoilla olisi jotain opetettavana tai annettavana. Ainakin kannattaa olla loppuun saakka utelias.

Yle Teemalla katsottavissa joulupäivänä klo 15:10.

Tämän hömppäelokuvan myötä me Ämmät toivotamme syntisen hyvää joulua! Ihmeellinen on elämä!