Sähköshokki kuluttajille

Johdot. Kuva: Pixabay

 

Sähköhän on siitä metka luonnonilmiö, että sen käytön keksimisen jälkeen ihmisestä on tullut lähes sähköjohdon jatke. Olemme riippuvaisia sähköyhtiöistä, ja aivan erityisesti monopoliasemassa olevista sähkönsiirtoyhtiöistä. Viime viikon sähköshokki kuluttajille oli Carunan hinnankorotus, joka kohdistuu noin 20 % suomalaistalouksista.

Suomen suurimmalta sähkönsiirtoyhtiötä härski hinnankorotus

uutisoi Maaseudun tulevaisuus 31.1.2016. Itse juttu on jokseenkin hampaaton, joten otetaan Kauppalehti 29.1.2016 apuun. Kannattaa lukea artikkeli ja painaa sen antamat luvut mieleen, sillä tarinan edetessä ymmärtää haistella palaneen käämin käryä.

Merkittävän osan Suomen sähkönsiirtoverkoista omistava Caruna aikoo nostaa siirtohintojaan maaliskuun alussa rajusti. Enimmillään korotus on jopa 27 prosenttia. (Keski-Uusimaa 29.1.2016)

Ei ihme, että somekupla on räjähtää raivosta. Viidesosa kotimaisista sähkötalouksista kuuluu Carunan palvelujen piikkiin ja meitä kaikkia tämä hinnankorotus koskee – osaa hyvinkin kipeästi. Ja toki arvaan, että mitä yksi edellä, sitä muut perässä. Kyse on kohteesta riippuen jopa satojen eurojen lisälaskusta vuodessa.

Näin ollen minäkin, joka ostan ns vihreää sähköä aivan muualta vaikka asun Carunan alueella, pääsen osallistumaan talkoisiin. Käyttääkö Caruna kaikki liikenevät varat nyt sitten infran parantamiseen niin, että sähkönsaanti ei ole uhattuna missään olosuhteissa tapahtui mitä tahansa? Mietitäänpä hetki:

Kyseessä on pörssiyhtiö, jonka omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %). Eli suomalaisomistus on 20%. (Tiedot Carunan omilta sivuilta.)

Mikä mahtaa olla pörssiyhtiön omistajien tahtotila? Huolehtia siitä, että Pihtiputaan mummon puolukat ja piirakat pysyy kylminä pakkasessa? No hei, oikeesti! Pörssiyhtiön tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen! Ja tehdä se vielä niin, että täkäläiset sokeat Reetat eivät tajua mikä helvetin sähköjänis niihin iski. Jos edes verot jäisivät Suomeen, mutta ei. Ei edes verot.

Vuonna 2014 varsinaista liiketoimintaa harjoittavan Caruna Oy:n liikevoitto oli 50,5 miljoonaa euroa. Tilinpäätössiirtojen sekä rahoituskulujen jälkeen Carunan tilikauden tulos oli kuitenkin 7,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhteisöveroa Caruna maksoi vuonna 2014 verohallinnon julkisten tilastojen mukaan 822 000 euroa eli 1,6 prosenttia liikevoitosta. (Yle 31.1.2016)

Reilu-kerhosta, päivää!

Suomalainen duunari on kuin mikäkin pullasorsa, joka painaa hyväuskoisesti hommia niska limassa, maksaa laskunsa ja veronsa, ja sitten on nämä sikariporsaat, jotka kusettavat minkä ehtivät. Jos veroeurojen kilinä veroparatiisiin harmittaa, niin otetaanpa yhteyttä Energiavirastoon. Sen tehtävänä on ”valvoa ja edistää energiamarkkinoita, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä”. Tässä tulee nyt villakoiran ydinluu: Valvontaa tehdään neljän vuoden jaksoissa ja juuri nyt vuoden 2016 alusta on alkanut valvontajakso, jonka tulokset tiedetään vuoden 2020 jälkeen. Silloin meille kerrotaan onko meitä laskutettu liikaa vai liian vähän.

Verosuunnittelu on laillista, sori siitä!

Miten on mahdollista, että kovaa tulosta tahkoava Caruna maksaa minimaalisen yhteisöveron Suomeen? Kyse on puhtaasti konsernitason verosuunnittelusta, joka ei ole laitonta, mutta eettisesti… niinpä niin. Kuka on kiinnostunut etiikasta kun voi olla kiinnostunut euroista.

Konsernin sisäisten lainojen avulla yhtiö pystyy siirtämään varojaan korkeamman verotuksen maasta eli tässä tapauksessa Suomesta Alankomaihin, jossa verotus on selvästi alhaisempaa. (Yle 31.1.2016)

Tuliko jollekulle yllätyksenä, että Fortumin omistaman sähköverkon myynti johtaa tähän? Varmasti tuli monellekin. Ja mitäs nyt sitten tehdään? Paha sanoa, näet lähes kaiken muun elämässä voi jo kilpailuttaa, mutta asunnon sähköverkon omistajaa ei. Onnittelut niille, joiden lasku tulee Carunan kirjekuoressa! Tämä on nyt sitten sitä yksityistämisen tuomaa kehitystä. Perkele.

Takaisin Maaseudun Tulevaisuuteen:

Pohjois-Karjalassa toimiva PKS Sähkönsiirto Oy on päättänyt toimia toisin. ”Säästämme asiakkaidemme rahoja ja pääsemme samaan toimitusvarmuuteen nopeammin, kun panostamme vierimetsien hoitoon. Osalla verkosta on vielä 20 vuotta käyttöaikaa jäljellä, eikä sitä kannata korvata uudella tässä vaiheessa elinkaarta”, toimitusjohtaja Arto Gylén sanoo.

Se tarkoittaa, että Pohjois-Karjalassa on pian risusavottaa tarjolla, eikä valu veroeurot Alankomaihin! Tätä minä kutsun vastuulliseksi toiminnaksi. Hatunnosto Joensuuhun, siellä taitaa olla hyvä pössis tällä hetkellä.