Rajat auki!

12063634_10153232037166299_3565731246392942011_n

Maahanmuuttokeskustelu sortoa oikeuttamassa

Suomessa jatkuu kissanhännänveto siitä, mikä on suuren enemmistön kanta maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin. Demokratiassa tällä maahanmuttokeskustelulla on vielä merkitystä. Valtiopäivien avajaisissa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi, että ”Me emme voi nyt auttaa niitä jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi”. Suomeksi tämä tarkoittaa: Ensin syötiin teidän eväänne ja nyt me syömme muurien takana omamme.

Aiemmin ihmettelin, miten juutalaisten joukkomurhaa saatettiin seurata sivusta. Nyt en enää ihmettele. Temppu tehdään näin: etuoikeutetulle ryhmälle uskotellaan, että toinen ihmisryhmä uhkaa heidän hyvinvointiaan. Nämä toiset muka pyrkivät ansiottomasti saamaan samat tai jopa paremmat edut, joiden eteen etuoikeutettu ryhmä luulee tehneensä jotain. Ensimmäisenä sortamista ja leirejä alkavat kannattaa ennakkoluuloiset ihmiset. Toiseuttamista jatketaan kertomalla kielteisiä asioita turvapaikanhakijoista sekä näennäisen neutraalisti puhumalla taloudellisten resurssien riittämättömyydestä. Meille kerrotaan, mistä kaikesta leikataan samaan syssyyn, kun turvapaikanhakijoiden aiheuttamia kuluja revitellään.

Kansa tekee johtopäätökset ja huonolle oikeistolaiselle talouspolitiikalle on löydetty syntipukki turvapaikanhakijasta. Tässä ilmapiirissä ihan tavallinen tolkun ihminen saadaan kannattamaan toisten ihmisten sulkemista leireille, joita häveliäästi nimitetään järjestelykeskuksiksi tai ”hot spoteiksi”. Ihmiset sulkevat silmänsä siltä, mitä nämä leirit tarkoittavat ja millaiset olot ihmisillä siellä on. Mitä kauemmas meistä turvapaikanhakijat saadaan pysäytettyä, sitä vähemmän meitä kiinnostaa ottaa selvää leirien oloista. Ei kuulu meille. Muuhun ei ole varaa. Maahanmuuttokeskustelu kilpistyy maahantulon torjuntakeskusteluksi.

Solidaarisuutta, miksi?

Haluan tässä nyt avata omasta puolestani syvällisemmin sitä, miksi en voi kannattaa rajojen sulkemista ja miksi minun mielestäni meillä on velvollisuus auttaa. Kannatan auttamista siitäkin huolimatta, että se tarkoittaa tinkimistä siitä elintasosta, johon olemme tottuneet. Toivon, että tämän kirjoituksen löytävät erityisesti sellaiset keskustelijat, jotka pitävät maahanmuuttoa kielteisenä ilmiönä syistä riippumatta. Itsekin toivon ensisijaisesti, että pakolaisuuden syyt poistuisivat. Tämä edellyttäisi, että rauhaa ja solidaarisuutta rakennettaisiin yhdessä sekä myös elintasokuilujen kaventumista. Korostan, että kirjoitan vain omasta puolestani. Näin minä tämän asian näen ja koen.

Tiedän, että kun maahanmuuttaja saapuu Suomeen, on taustalla jo pitkä ja monipolvinen tapahtumien sarja. Tämä tapahtumaketju on kuin rivi kaatuvia dominopalikoita, joka on lähtenyt liikkeelle kauan ennen maahanmuuttajan syntymää. Vaarallinen ja kallis matka salakuljettajien mukana Eurooppaan on tämän tapahtumasarjan viimeisin palikka, ei ensimmäinen. Tämän ketjun palikat vaihtelevat sen mukaan, mistä tulija on kotoisin. Koska maita ja kansoja on niin paljon, otetaan tähän vain muutamia esimerkkejä.

Tarinoilla toiseuttamista vastaan

Maailman kuvalehti haastatteli jo vuonna 2010 Senegalilaista kalastajaa, nimeltää Ali. Haastattelussa selviää, että Ali on lähtenyt Senegalista Espanjaan etsimään töitä, koska kalastus kotirannassa ei enää kannattanut. Yksi syy tähän kannattamattomuuteen on, että afrikkalaisilla vesillä kalastavat isot ja tehokkaat eurooppalaiset alukset. Liika- ja ryöstökalastus on arkipäivää. EU maksaa Länsi-Afrikan valtioille kalastusoikeuden käytöstä ja maiden välillä on myös yksityisiä sopimuksia. Kukaan ei kuitenkaan korvaa Alille tai muille kalastajille elannon menetystä. Heidän on pakko lähteä etsimään töitä Euroopasta. Ali ei ole hakenut turvapaikkaa, eikä hän sitä saisikaan. Hän on ihminen vaikeassa tilanteessa ja hänenkaltaisiaan on miljoonia. Kalansyönti on vain yksi tapa, jolla länsimaalaiset tavalliset ihmiset tietämättään tukevat kehittyvien maiden levottomia oloja. Me otamme sieltä jatkuvasti merkittävästi enemmän, kuin annamme. Köyhyys ja eriarvoisuus johtavat konflikteihin, jotka yhdessä elannon puutteen kanssa johtavat muuttoaaltoihin.Yllättävät sääilmiöt pahentavat asiaa. Suuri osa Afrikkaa kärsii juuri nyt rajusta kuivuudesta ja sadot on suurelta osin täysin menetetty.

Aamulehti haastatteli Avdey Jahja Khediriä, joka kertoi matkastaan Suomeen ja Irakista lähtönsä syistä. Muiden Pohjoismaiden mukana Suomi arvioi turvallisuustilanteen parantuneen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa, joten on mahdollista, ettei Khedirille myönnetä turvapaikkaa. SIitä huolimatta, että yhden tammikuisen viikon aikana pelkästään Bagdadissa tehtiin yli 65 terrorismiin liittyvää iskua ja yli sata ihmistä menetti henkensä. Luonnollisesti suomalaisia kehotetaan välttämään kaikkin näihin maihin matkustamista. Ei ole vaikea eläytyä pelkoon, joka Khedirin tulon taustalla on. Irakin turvallisuustilanne on huono. Yhtenä aamuna, kun menet kaupallesi, joku saattaa räjäyttää itsensä bussissa. Tai vaimosi ja lapsesi puistossa. Irakin kaoottinen tilanne ei ole yksittäisten irakilaisten syy. Suurin osa heistä on olosuhteiden uhreja maassa, jonka asiat on kansainvälisen politiikan epäonnistumisen käänteissä sotkettu moneen kertaan. Menettely on ollut niin räikeän virheellistä, että sitä on jopa pyydetty anteeksi ja myönnetty, että väärin perustein aloitetut iskut ovat syynä mm. Isisin nousuun.

Isisistä päästäänkin sitten Syyriaan, jonka konfliktin surullisen historian voi kerrata täältä. Syyrian tilanteeseen liittyen Turkki ja Venäjä ovat olleet tukkanuottasilla, johon on kuulunut alas ammuttu venäläishävittäjä sekä myttyyn mennyt yhteinen kaasuputkihanke. Turkki käyttää kylmästi maassaan olevia ja Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia neuvotteluvalttina EU:ta vastaan, tavoitteenaan saada viisumivapaus sekä vauhdittaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluita. Venäjällä on taasen niskassaan Krimin valtauksen vuoksi hankitut pakotteet, jotka nekin nousevat esiin samoissa keskusteluissa turvapaikanhakijoiden rajanylitysten kanssa.

Viimeisin tieto kertoo, että Venäjä on pommittanut Syyriassa itsevaltiasta presidentti al-Assadia vastustavia opposition joukkoja, joista 70 prosenttia on muita, kuin Islamilaisen valtion joukkoja. Islamilaisen valtion etenemisen pysäyttäminen on se virallinen syy Venäjän osallistumiselle Syyrian sotaan, käytännössä Venäjä sotii al-Assadin rinnalla maan oppositiota vastaan. Pommitukset ovat saaneet liikkeelle valtavan määrän ihmisiä.

Jos olette vielä kärryillä, olette varmaankin samaa mieltä siitä, että konfliktien ja pakolaisuuden syntyyn liittyvät tekijät ovat monimutkaisia ymmärtää kenelle tahansa. Kun elefantit ovat sotajalalla, se on ruoho, joka kärsii (afrikkalainen sananlasku).

Kaikilla on oikeus hyvään elämään, myös turvapaikanhakijalla

Nyt kuitenkin tiedätte osittaisen vastauksen siihen, miksi Suomeen tullaan. Lyhyesti vastaus kuuluu: koska jokainen meistä haluaa elää rauhassa. Tämä rauha on häiriintynyt eri syistä monessa maailman kolkassa ja syyt siihen eivät koskaan ole vain maan sisäisiä. Monille on syntymälotossa käynyt huono tuuri ja heille on sattunut elettäväksi maa, jossa on huono hallinto, satovahinkoja, työttömyyttä ja muuta sellaista. Joskus taustalla on joutuminen suurvaltojen kiistakapulaksi. Asioita, jotka tekevät tavallisen elämän mahdottomaksi. Näin on vuosisatojen saatossa ollut välillä myös suomalaisten laita ja silloin täältä on lähdetty sankoin joukoin joko huonojen olojen vuoksi tai vainoa pakoon.
safe_image.php
Ja siinä missä muissakin kansoissa, myös suomalaisissa on ollut henkilöitä, jotka ovat muita enemmän vastuussa sekasorrosta. On monien sattumien summa, että viimeisimmän rauhanajan aikana olemme kyenneet nousemaan hyvinvoivaksi kansakunnaksi, jota kohti muut pyrkivät. Asiat voisivat olla toisinkin. Viime vuosia lukuunottamatta suomalaisilla on ollut kohtuullinen herraonni ja olemme onnistuneet luovimaan maailmanpolitiikan myrskyissä taitavasti. Kyseenalaistaessamme kansainvälisten sopimusten noudattamista meidän olisi hyvä muistaa, että Suomen itsenäisyys ja suvereniteetti perustuu sekin vain sopimukseen. Pienellä maalla ei ole muuta keinoa painostaa kansainvälisessä politiikassa, kuin vedota muiden maiden kunniaan, eli sopimuksen pitävyyteen. Tämän valtin menetämme, jos ryhdymme itse tinkimään juuri tällaisia tilanteita varten laadituista sopimuksista.

Tätä taustaa vasten en voi ajatella, että Suomen hyvinvointi on vain meidän suomalaisten ansiota. Aivan kuten epäonnistuneiden valtioiden sekasorto ei ole vain kyseisen maan ja sen kansalaisten murhe. Siksi en voi myöskään ajatella, että meille kuuluu etuoikeus nauttia saavutetuista eduista täällä Euroopan perillä, jonne olemme vetäytyneet suojaan kuin kikkeli pakkasella. Me olemme saaneet osamme maailman hyvästä ja nyt on aika jakaa sitä. Sanotaan, että muutamien meneillään olevien konfliktien aiheuttama muuttoaalto ei ole mitään siihen verrattuna, kun ilmastonmuutoksen kodeistaan ajamat ihmiset lähtevät liikkeelle. Viimeistään siinä vaiheessa länsimaiden moraali joutuu todelliseen testiin:
me olemme käyttäneet oman hyvinvointimme kasvattamiseen suurimman osan ilmastonmuutoksen aiheuttaneista fossiilisista polttoaineista. Laskun tästä huvista ovat toistaiseksi maksaneet enimmäkseen he, jotka eivät ole näistä hyödyistä nauttineet.

Mitä eurooppalaisista arvoista jää jäljelle, jos rakennamme ympärillemme muurin ja ryhdymme kenties voimakeinoin pysäyttämään uusia elämämisen mahdollisuuksia etsiviä ihmisiä rajalle? Mikäli emme ole valmiita ottamaan miljoonia uusia eurooppalaisia vastaan, meidän täytyy vähintäänkin aktiivisesti edistää konfliktien selvittelyä ja kaventaa elintasokuilua. Tämä tarkoittaa, että länsimaiden täytyy suitsia ja valvoa omien suuryritystensä voitontavoittelua ja lukuisia uusia kehitysyhteistyöprojekteja täytyy käynnistää. Hyvinvoinnin kakku on jaettava tasaisemmin ja samaan aikaan on kaikkien hyväosaisten vähennettävä kulutustaan merkittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Kaikista edellä mainituista syistä minun mielestäni meidän tulee otsikon mukaisesti pitää rajat auki, koska silmien ja sydämien sulkeminen toisten hädältä on se todellinen uhka eurooppalaisille arvoille.

Kansikuva sivustolta Empty and Meaningless, toinen kuva Siirtolaisuusinstituutti