Art Hotel Helsinki – Taidehotelli Jätkäsaareen

Kim Simonsson / Art Hotel Helsinki
Kim Simonsson / Art Hotel Helsinki

Jätkäsaareen on tulossa oikea, aito, taidehotelli. Art Hotel Helsingin vetäjä Sari Poijärvi on mulle sillätavoin tuttu ihminen, että olimme samalla yrityskurssilla vuosia sitten – olen siis jonkinverran nähnyt projektin alkuaikoja. Nyt käynnissä on Mesenaattikampanja, jolla kerätään pientä summaa rahaa käytännön asioiden edistämiseksi. Mesenaattikampanjan vastikkeet ovat hyviä: klubikortteja sekä taiteilijoiden lahjoittamia asioita.

Jos mulla ois irtorahaa, mä ostaisin tuokion Kim Simonssonin työhuoneella. Simonssonin taide herättää mussa lähinnä levottomuutta ja ihmetystä, mutta myös samaan aikaan vahvistaa omia ajatuksia. Se on aika kummaa – en periaatteessa pidä mistään noin sliipatusta, ja silti Simonssonin työt järisyttää mua monella tavalla. Mä näen nää vähän samoin, kun osan Tommi Toijan töistä – kummallakin taiteilijalla on oma, vahva, hahmonsa jonka kautta asioita käydään läpi. Ehkä tää taiteilijan oman maailman yhtenäisyys on se, mikä mut on näihin Simonssonin töihin koukuttanut. Simonssonilla aukeaa muuten Forsblomilla näyttely 11. päivä. Kannattaa käydä katsomassa – mä en ole kertaakaan pettynyt näyttelyihin, olen nähnyt niitä jokusen tässä vuosien varrella.

Mua tää Art Hotel Helsingin konsepti on kiehtonut tosi paljon jo ihan ensimmäisestä kerrasta kun tästä kuulin. Projekti näyttäisi etenevän vallan mainiosti: Jätkäsaaressa on tonttivaraus, alustavat piirustukset hotellille on saatu ja tilanne näyttää valoisalta. Pyysin Sarilta haastattelua, koska halusin sekä tietää itse enemmän että kirjoittaa myös aiheesta jotain.

Sari Poijärven haastattelu

Art Hotel Helsinki / Futudesign
Art Hotel Helsinki / Futudesign

Tämä kaikki vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Koska tää projekti oikein on lähtenyt käyntiin?

Ensimmäisen kerran kirjoitin päiväkirjaani sanan taidehotelli heinäkuussa 2011. Alku meni ensin ajatuksen pyörittelyssä, ennekuin ryhdyin tuumasta toimeen.

Mistä sulle tuli idea Helsinkiläiseen taidehotelliin? Onko tällä projektilla jotain esikuvia jossain?

Inspiroiduin berliiniläisen taidehotellin Propeller Islandin kuvista, hotellihuoneet olivat villejä, luovia, pidäkkeettömiä, ja se oli hyvin kiehtovaa.

Millainen hotellissa tulee taide näkymään? Ihan konkreettisesti siis?

Hotellissa taide on läsnä kaikkialla. No, tämä on yleisesti sanottu, tarkennetaan siis: meidän nimikkotaiteilijat ensinnäkin tekevät omat nimikkohuoneensa, sitten taide on hotellin julkisissa tiloissa. Vaihtuvat näyttelyt omassa galleriassa, ja taidetuotteet, kuinka taide ja tuote yhdistetään? Se on myös oikein kiehtovaa ja kiinnostavaa.

Teillä on aika huikea lista taiteilijoita tuolla listalla. Miten nää taiteilijat valittiin ja oliko helppo saada taiteilijoita mukaan?

Nyt meillä on kuusitoista aiesopimuksen tehnyttä upeaa taiteilijaa mukana. Lista on syntynyt, että mukaan on pyydetty taiteilijoita joiden teoksista henkilökohtaisesti pidän. Sehän etu tässä on kun tekee omaa projektia niin kukaan ei tule sanomaan ketä tulisi olla mukana. Saa valita vapaasti. Olen hyvin kiitollinen, että taiteilijat lähtivät mukaan koska alussa oltiin aika hataralla pohjalla, ja on hieno, että ovat pysyneet mukana, luottaneet, että tästä tulee jotakin. Se on melkoisen mahtavaa.

Mites sitten Helsinkiläiset. Jos mä ajattelen itteäni, niin en mä varmaan kauhean usein Helsingissä hotellissa yövy. Onko Art Hotel Helsingillä mitään mielenkiintoista tällaiselle paikalliselle ihmiselle?

Tule kahville, tai lounaalle taidehotelliin! Meidän julkiset tilat ovat avoimia kaikille. Kaikenlainen luova toiminta ja tapahtumat tulevat kuulumaan Art Hotel Helsingin ohjelmaan. Taiteilijatapaamisia, taiteilija-illallisia, mahdollisuudet ovat kyllä melkoiset. Miksei Helsinkiläinenkin voisi yöpyä poissa kotoa, uinua yön taideteoksessa, sillä sellainen se meidän taiteilijoiden nimikkohuone on.

No tottahan toi on. Mä varmaan kyllä oon tosi ahkerasti teidän taiteilijatilaisuuksissa, toi teidän lista on tosi kutkuttava. Pistätkö listalle myös sellaisen ajatuksen, että olis taiteilija-aamiaisia, joilla vois syödä buffasta ja kuunnella jonkun kivan luennon ja ehtiä vielä töihin päiväksi. 

Mites toi teidän mesenaattikamppis muuten on mennyt?

Kohtalaisen hyvin, ja olemme todella iloisia kaikista mesenaateista, jotka ovat ostaneet vastikkeitamme, siispä kiitokset myös tätä kautta tuesta ja kannustuksesta.

Taide kuuluu kaikille!

Kim Simonsson / Art Hotel Helsinki
Kim Simonsson / Art Hotel Helsinki

Mua itseäni on viimeaikoina sylettänyt paljon institutionaalisen taiteen kapea kenttä ja ilmiöt, joissa taideteokset on käytännössä muuttuneet osakekirjoiksi, joilla rikkaat tekevät kauppaa, ja joita säilötään jossain holveissa. Taide – mulle siis – on enemmän jotain sellaista, jolla pitäisi olla kosketuskenttää ihan oikeisiin ihmisiin. Olen joskus leikannut talteen lehtikuvan, joka on otettu Metissä – kuvassa kaksi haalaripukuista rakennusmiestä on jäänyt tuijottamaan Van Eyckin valtavaa maalausta. Se pysäytti mut aika monin tavoin.

Mua on monesti taidegallerioissa ja museoissa vähän hävettänyt rähjäiset vaatteeni, ja se vähemmän kunnioittava sävy, millä olen nauranut taiteelle, joka ei kosketa. Mut on kasvatettu olemaan hiljaa museoissa ja olemaan reagoimatta liian voimakkaasti – taidemuseoihin on kuulunut suhtautua samalla vakavuudella kuin kirkkoihin. Vasta aikuisempana olen tajunnut, ettei taiteen tehtävä ole saada mua hiljenemään vaan pulppuamaan – että taide oikeasti on metodi, jolla välitetään hyvin vahvoja tunteita. Taide saa liikuttaa, naurattaa, ärsyttää, vihastuttaa. Eikä se kuulu vain instituutioihin ja valkoseinäisiin gallerioihin, vaan sitä saa ja voi olla ihan missä tahansa ihmiset liikkuvat.

Mua tää ajatus asuinlähiön keskellä olevasta taidehotellista, taideteoksista majoituspaikkoina ja taiteilija-illallista kiehtoo niin paljon, että päätin pistää lompakkoni tahtotilani taakse ja hankin nyt Art Hotel Helsingin klubikortin. Suosittelen muillekin.