Naistenpäivä – Leipää vai ruusuja

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!
Naistenpäivä – Leipää / ruusuja. Kuva: Anu Välitalo

Naisten suojeleminen ja naisten ominaisuuksien ylistäminen ovat hienoja asioita, joita peukuttamalla mies osoittaa arvostavansa naisia?

Ei, jos suojelu tarkoittaa rasistisia katupartioita ja ominaisuuksien ylistäminen pientä palkkaa hoiva-alalla. Nämä ovat asioita joita miehet tekevät itseään varten, eivät naisten vuoksi. Sukupuolisesti tasa-arvoinen yhteiskunta meillä on silloin, kun naisia ei tarvitse erityisesti suojella miehiltä eikä nostaa ominaisuuksiensa puolesta jalustalle. Ei kodeissa, eikä kadulla, eikä työpaikalla. Siinä yhteiskunnassa miellyttävät ja hyödylliset ominaisuudet ovat ylistettäviä sukupuolesta huolimatta. Kenenkään odoteta tekevän töitä pienellä palkalla, koska jonkin asian tekeminen olisi hänelle sukupuolensa vuoksi ominaista kutsumustyötä. Toisin kuin perussuomalaiset nuoret pelkäävät, ihmiset saisivat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Merkittävin ero nykypäivään olisi, että lakkaisimme olettamasta asioita ja ominaisuuksia sukupuolen perusteella. Silloin leipä jaetaan oikeudenmukaisesti ja ruusuja kaikille.

Ämmät on mukana UN Womenin HeForShe -kampanjassa.