Tahdon tanssia kanssasi aina

Tanssi. Kuva: Anu Välitalo, 2016
Tanssi. Anu Välitalo, 2016

 

Keskellä ihmisten hälinää hiljennyn kuuntelemaan musiikkia ja katson häntä, jonka kanssa astun kohta tanssin virtaan. Musiikki houkuttaa esiin erilaisia tunteita – iloa, kaipuuta, surua, rakkautta, epätoivoakin. Annan tunteiden tulla ja mennä. Nostan vasemman käteni viejän oikean käden päälle ja annan oikean käteni painua hänen vasenta kämmentään vasten. Kun yhdessä haemme tälle parille ominaista tanssiasentoa tuskin osaan aavistaa millaiselle matkalle olemme lähdössä, olen utelias.

Hiljennän kaikki muut aistit ja keskityn kokemaan viejän liikkeen laadun ja suunnan. Joskus kaksi kehoa keskustelee vaivatta keskenään – ei tarvita katsekontaktia, ei sanan sanaa. Tanssi lähtee virtaamaan ilmentäen musiikkia hidastuksineen ja nopeine käänteineen. On tilaa ja mahdollisuus venyä jokaisessa suunnassa, on ilmaa ja liikkeen sulavuutta. Tunnen kuinka viejä antautuu oman tanssinsa aalloille ja liidämme pitkin tanssilattiaa pitkin, tasapainoisin askelin. En enää erota omia jalkojani hänen jaloistaan. Olemme liimaantuneita puolesta vartalosta toisimme. Hän vie minua hellästi ja vahvasti. Joustan jokaisella solullani ja vastaan vientiin koko kehollani. Antaudun musiikin tulkinnalle ja löydän itsestäni kyvyn loihtia tunteille liikkeen.

Kun tanssi loppuu olemme hikisiä, hiljaisia ja nöyriä. Kiitos, kuiskaan. Hän puristaa hymyillen kättäni. Erkanemme, ja sydän lyö tiheästi vielä pitkään.

Tanssin kieli ei pysty valheeseen

Kuvittelin vielä seitsemän vuotta sitten, että lavatanssit olisivat menneiden aikojen harrastus, jota pidin nuoruudessa jopa nolona. Discot olivat muotia silloin kun itse löysin tanssikipinän, ja vasta vahvassa aikuisiässä törmäsin lavatanssiharrastuksen. En tiedä olisiko hurahdus ollut yhtä vakava, jos ensikosketus paritanssiin olisi ollut muualla kuin ”suljetussa” kansantanssiryhmässä Mäntsälässä. Siellä on ollut rauha etsiä ja löytää oma tanssi, hämmästellä itselle uutta harrastusta kokeneiden tanssijoiden kanssa. Kokea jotain sellaista, jonka he ovat kohdanneet vuosikymmeniä sitten. Olen kuin Liisa ihmemaassa, jatkuvasti uusien elämysten äärellä.

Koska tanssiminen kerran viikossa ei riitä tyydyttämään nälkääni, olen opetellut lavatanssit erilaisilla kursseilla ja käyn useamman kerran kuukaudessa viettämässä aikaa tanssilavoilla. Vuosien varrella olen tutustunut lukemattomiin samanhenkisiin ihmisiin, joille tanssi on se tärkein tunteiden kieli. On niin vaikea sanoa toiselle, että pidän sylistäsi tai että tanssi kanssasi on kuin taivaan portilla kävisi. Mutta sen osoittaminen tanssin avulla on helpompaa kuin sen peittäminen. Tanssin kieli ei pysty valheeseen – se on paljas ja puhdas. Tanssijan vartalo vastaanottaa ja lähettää sanatonta viestintää tavalla, joka jaksaa hämmentää minua loputtomasti.

Kun itse opettelin viemään ensimmäisiä kertoja, koin sen niin suurena elämyksenä, että itkin päästyäni kotiin. Itkin sitä herkkyyttä ja luottamusta, jonka naiset tuovat tanssiin. Mietin, että noinkohan olen itsekin kuin avoin kirja – kaikki tunteet toisen aistittavisa.

Ei tanssiaskeleet kaikkien kanssa yhteen sovi, eikä tarvitsekaan sopia. Silti tanssi voi olla mukavaa ja liikunnallista. Tuollaisia yllä kuvatun tanssihetken kokemuksia ei riitä jokaiselle illalle, mutta kun sellainen osuu kohdalle, tietää miksi tanssi on rakkain kaikista taidemuodoista.

Tahdon tanssia, entä sinä?

Suosittelisinko lavatansseja muillekin? Kyllä. Etenkin jos on kiinnostunut liikkumaan paljon matalalla sykkeellä, nauttii uuden oppimisesta, omaa edes jonkinlaisen rytmitajun ja uskaltaa kohdata omat ja toisten tunteet. Miehistä on lavoilla pula, joten toimikoon yllä kirjoitettu myös houkuttimena. Ja tietenkin – mitä paremmin tanssii, sitä upeampia elämyksiä on tanssitaipaleelle heitelty.

Tanssikursseja järjestetään valtavasti eri puolilla Suomea. Itse tykkään käydä Oulun ammattikorkeakoulusta valmistuneiden tanssinopettajien tunneilla. Erityisesti Jyrki Keisala on toisena tanssin aikuisena löytäneenä kyennyt hienosti sanallistamaan kysymyksiä, joita tanssi tarjoilee. Ammattitaitoisen opettajan tunneilla oppii erityisen paljon niitä asioita, jotka lisäävät tanssitaivaan kokemuksia, ja se, ystävät hyvät, on riittävä syy opetella mahdollisimman hyväksi tanssijaksi!

Kuuntelin tätä kirjoittaessani Johanna Kurkelan ja Tomi Metsäkedon iki-ihanaa kappaletta ”Tahdon tanssia kanssasi”