Hallitus on väkivaltainen rakastaja

FullSizeRender
Rauha Voiman kyltti Joukkovoiman mielenosoituksesta

Hallitus kaltoinkohtelee kansaa

Sanon tämän nyt suoraan: hallituksen toimien vuoksi Suomessa kuolee ihmisiä, jotka paremmalla ja oikea-aikaisemmalla hoidolla jäisivät henkiin, samaisten säästöjen vuoksi lukupäätä omaava nuori jää ilman koulutusta ja joku menettää työkykynsä lopullisesti kuntoutuksen puutteen vuoksi. Hallituksen perustelu toiminnalle on, että vain leikkaamalla voimme pelastaa hyvinvointivaltion. Mitä arvoa tällä on, jos emme huolehdi ihmisistä nyt? Säästöjä toimeen panevat (yleensä kunnan alimmat virkamiehet ja valtuustot sekä lautakunnat) joutuvat päättämään, kenet työnnetään tänään veneestä.

Meissä ihmisissä on joku sisäänrakennettu kyvyttömyys puuttua huonoon kehitykseen. Jos joku on pudonnut jäihin, hänen pelastamiseensa käytetään laskematon määrä varoja, kaikki saatavilla olevat keinot. Kun ihminen vajoaa hitaasti tai kun hänen ongelmiensa syyt ovat monimutkaiset, emme pysty hahmottamaan panoksen ja tuloksen suhdetta, koska palauteaika on pidempi, kuin hätätapauksessa.Tämän heikkouden poistamiseen tarvitaan tutkimuksia ja selvityksiä, jotka kertovat meille, miten ihmisiin investointi kannattaa. Muuten ihmiset luetaan menoeräksi.

Mielleyhtymä hallituksen toiminnan ja väkivaltaisen parisuhteen välillä on pyörinyt mielessäni syksystä alkaen, kun ensimmäiset suuret mielenosoitukset Helsingissä marssittiin 22.8. Joukkovoiman ja 18.9. AY-liikkeen tahtiin. Olen vältellyt mielikuvan julkituomista, jotta en loukkaisi perheväkivaltaa kokeneita vertaamalla rakenteellista väkivaltaa henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Mielikuva vahvistuu, koska miesvaltaisen hallituksen heikennykset kohdistuvat ennen kaikkea perinteisille naisten elämänalueille, hoivaan ja reproduktioon. Tämä mielikuva on ajan kuluessa tullut niin voimakkaaksi, että jaan sen pahoittelujen kera. Kaltoinkohtelu, anteeksipyyntö ja lupaus paremmasta, uusi kaltoinkohtelu, hieman ylimalkaisempi pahoittelu, hieman ylistämällä alistamista, taas kaltoinkohtelu ja pahoittelut käyvät kerta kerralta vastahakoisimmaksi. Hallitus alkaa uskoa omaan tarinaansa kansasta, joka saa mitä ansaitsee. Näin

”- Me näemme vielä monet ehdot ennen toukokuun loppua. Rauhassa suhtaudumme kaikkeen,” Sipilä sanoi Pro:lle, joka vaatii ilmaistyökokeilusta luopumista.

Helsigin Sanomien haastattelussa 21.4. Pääministeri Sipilä toteaa ylimieliseen sävyynsä

”Ei tästä mitään olisi tullut, jos olisin ympärilleni katsellut ja kuunnellut.

Kysyn nyt AY-liikkeeltä ja teiltä muilta suomalaisilta: Miksi Sipilä on edelleen pääministeri ja miksi siedätte tätä vieläkin? Onko tämä todella sitä, minkä puolesta suomalaiset viime vuonna äänestivät?

Hetkellisesti syksyllä näyttikin, että mielenosoituksilla olisi ollut vaikutusta hallituksen toimintaan. Hallitus perääntyi hieman joka rintamalla ja kinasteli keskenään sotealueiden määrästä. Varakkaita hyödyttänyt hallintarekisteri luvattiin kuopata sen jälkeen, kun Stubbin vastoin parempaa tietoaan antamat luvut paljastuivat. Pakkolaeistakin luvattiin luopua, jos kansa olisi kunnolla, jos yhteiskuntasopimus syntyisi. Näin toimii klassinen tyranni: syyllistää uhriaan ja kertoo, että uhri voi omilla toimillaan välttää kaltoinkohtelun. Leikkaamme vain koska välitämme niin paljon. Oikeasti?! Tulkaa nyt hemmetin oikeistolaiset pois sieltä vasemmistopuolueiden tontilta! Melkein kaipaan Suomeen sellaista oikeistoa, joka ei piiloudu ”leikkaamme vain, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin palveluita”-jargonin taakse.

Pohjolan hyinen kevät koittaa Sipilälle?

Maaliskuun puolivälissä Suomessa koettiin mielenosoitusten viikko, kun Helsingissä huusi, marssi, rummutti ja tööttäili neljä mielenosoitusta samalla viikolla. Tiistaina mieltä osoitettiin tasa-arvon ja naisrauhan puolesta, keskiviikkona opiskelijoiden, perjantaina maanviljelijöiden ja lauantaina Joukkovoiman toimesta. Viimeisin mielenosoitus oli lauantaina 23.4. Helsingissä, jossa vaadittiin veronkiertoon puuttumista ja hallituksen eroa. Kaikki mieltään osoittaneet ovat kevään edetessä joutuneet pettymään, keskustapuolueen hallituspaikasta huolimatta myös maanviljelijöiden tilanteesta huolestuneet.

”Ministeriön väliintuloa työntekijät kuvailevat yksituumaisesti puhtaaksi tempuksi, jolla rauhoitettiin viljelijöiden tuntoja, mutta ei tehty mitään sellaista, mikä olisi todellisuudessa auttanut viljelijöitä.”

Tämä näytelmä on jo nähty, eikä se uusinnoissa parane: kohdatessaan vastustusta hallitus kyynelehtii ja uhriutuu tavalla, joka on kansalaisista jo kiusallista katsottavaa. Kansa saa jatkuvasti kuulla olevansa ymmärtämätöntä ja kiittämätöntä, kun se kehtaa arvostella hyvää tarkoittavia uudistajia. Viimeksi tätä päivitteli Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi, joka valittelee hallituksen kärsivät EI-liikkeen vastustuksesta. Tämä EI-liike on vanhukset, jotka kehtaavat sanoa, että jatkossa pitää valita lääkkeiden ja ruoan välillä, tämä liike on yksinhuoltaja, jonka lapset ovat vielä hieman pidempään yksin kotona, koska työaika pitenee. EI-liike on ihmiset, joiden elämä muuttuu leikkausten myötä vaikeasta sietämättömäksi.

Hallituksen toiminta huutaa ymmärtämättömyyttä jokaisella elämänalueella. Leikkaukset eivät kohdistu heihin itseensä, koska he voivat varallisuutensa turvin paikata kaikkia puutteita elämässään. Hallitus ei myöskään välitä suorittaa toiminnan vaikutusten arviointia, koska he tekevät TINA-politiikkaa (there is no alternative).

Todellisuudessa hallitus on yhtä empaattinen ja taivuttelulle altis, kuin teflonilla päällystetty hyökkäysvaunu. Kyyneleet ovat teeskentelyä. Tämä jyrä kulkee vääjäämättömästi kohti tavoitettaan : suomalaisen yhteiskunnan vääntämistä reilusti ja mahdollisimman pysyvästi oikealle ja AY-liikkeen tukahduttamista, eli puhtaasti uusliberalistisen markkinaehtoisen yhteiskunnan luomista. Tästä kehityksestä julkaistiin viikonloppuna Pertti Martiskaisen  loistava kirjoitus, joka ansaitsisi kansan sivistyspalkinnon. Yhdessä Veikka Lahtisen blogin kanssa se selventää hallituksen toiminnan selkeän oikeistolaisen ideologian.

”Markkinaistaminen ei ole luonnonlaki vaan toteutetaan poliittisilla päätöksillä eli hyväksytetään poliitikoilla. Mutta se pyritään ajamaan peruuttamattomasti rakenteisiin niin, ettei demokraattinen päätöksenteko enää koskaan ylettyisi järjestelmän perusteisiin. Ei olisi enää vaihtoehtoa b.” Pertti Martiskainen

Suomalaiset ovat tunnetusti vakaata kansaa, joten yhteiskuntasopimusneuvottelut jatkuvat kaikesta huolimatta, tällä hetkellä kilpailukykysopimuksen nimellä. Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi AY-liike edelleen jatkaa neuvotteluja. Hallitus on toistuvasti osoittanut, että se neuvottelee vain näennäisesti. Mielestäni epäluotettavan hallituksen lupaus olla tekemättä leikkauksia, joiden toteuttaminen olisi erittäin typerää ja haitallista, ei ole syy jatkaa neuvottelua. Hallitus käyttäytyy kuin vallasta juopunut hulttio perheenpää, joka roikottaa jälkikasvua kuudennen kerroksen parvekkeelta ja sanelee ehtoja muun perheen käyttäytymiselle. 

Lisäksi hallituksen lupaukset rakoilevat: palkansaajille luvatut veronkevennykset on käytännössä peruttu, koska ne on sidottu kilpailukykysopimuksen tyydyttävyyteen, jonka hallitus yksin arvioi. Vuoden 2016 budjettiin hallitus toi roimia lisäleikkauksia, jotka kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin.

Pian vuoden istunut hallitus on nyt saamassa isoa vaihdetta silmään. Leikkauslistojen suunnittelun lisäksi suurta vastustusta kohdannut Metsähallituslaki hyväksyttiin. Yhtiöittämisessä alkuun päästyään hallitus ilmoitti valmistelevansa myös laajaa tie- ja raidejärjestelmää koskevaa yhtiöittämistä. Samaisessa 21.4. HS:n haastattelussaan pääministeri saivartelee, että yhtiöittäminen ei tarkoita yksityistämistä, koska 100 % valtion osakeomistuksesta luopuminen edellyttäisi eduskunnan päätöstä. Tämä ei tarkoita muuta, kuin että mikä tahansa enemmistöhallitus voi tämän päätöksen tehdä ja myydä yhtiön omaisuuden sijoittajille.

Sotesta kirjoitan kokonaan oman tekstinsä, mutta sen suurin haitta on, että jatkossa julkisia terveyspalveluita ei voisi kilpailuttamatta hankkia julkisesti omistetulta yhtiöltä. Tällä hetkellä kunnan tai valtion on aina sallittua järjestää palvelu omana tuotantona. Jos oma tuotanto yhtiöitetään, kaikki sosiaali-ja terveyspalvelut on jatkossa pakko kilpailuttaa. Näin koko sosiaali- ja terveyssektorimme avautuisi markkinoille. Samaan aikaan hallitus leikkaa markkinoiden ja harmaan talouden valvonnasta. 

Lakko ilman varoitusta ja kansaa kaduille

Joukkovoiman ja muiden toimijoiden järjestämät mielenosoitukset ovat olleet paikallaan, koska ne ovat nostattaneet sitä yhteishenkeä, jota seuraavaan askeleeseen tarvitaan. Järjestetyt marssit alkaa piakkoin olla marssittu, koska niillä ei ole ollut piittaamattoman hallituksen toimiin toistaiseksi mitään vaikutusta. Tämä ei ole järjestäjien syy, hallituksemme on vähintään some-historian hävyttömin. Marssille kannattaa edelleen mennä verkostoitumaan ja osoittamaan mieltä.

AY-liikkeelle minulla on vain yksi kysymys: Mitä ihmettä te siellä tunkkaisissa pöydissä vielä teette, kun hallitus pyörtää sanansa seuraavana päivänä ja pitää teitä pilkkanaan? Tulkaa nyt ulos aurinkoon meidän muiden kanssa! 

Veikka Lahtinen kirjoitti oikein osuvasti, että

”Näissä (lakkoa WK) kauhistelevissa puheissa on hämmentävää se, että lakon tarkoitus on juuri osoittaa, että yritykset ja kansalaiset tarvitsevat työntekijöitä. Jos yritykset voisivat toimia ilman työntekijöitä, lakko ei haittaisi niitä tippaakaan. Kauhistelemalla lakkoja elinkeinoelämä itse asiassa osoittaa, että se on täysin riippuvainen elävästä työstä, ihmisistä, heidän osaamisestaan ja sitä kautta koko yhteiskunnasta.”

Seuraava askel on lähteä kaduille spontaanisti ilman ennakkovaroitusta ja töihin palataan vasta, kun maata johtaa hallitus, joka ajaa enemmistön etua.

Tätä kirjoittaessa kuuntelin Stam1nan Elokuutio-albumia. Kiitos lemiläiset! Hallitus on nocebo, te olette vastalääke, joka toimii.