Onko poliisi tasapuolinen?

taivas

Mull on tasapuolinen lupa?

On vaikea välttää kysymystä, onko Suomen poliisi tasapuolinen, mitä tulee ihmisten oikeuksiin osoittaa mieltään ja kertoa kantaansa julkisesti. Vappuaattona poliisi pysäytti Tampereella kulkueen, joka Aamulehden paikalla olleen toimittajan mukaan eteni silminnähden rauhallisesti. Vuonna 2014 Helsingin poliisi takavarikoi ja osittain tuhosi ennakkoon marssille tarkoitettuja lippukeppejä. Peruste jälkikäteen pahoitellulle ja vääräksi todetulle toiminnalle oli, että poliisi mielummin ylivarautuu. Tätä ylivarautumista olemme saaneet todistaa moneen otteeseen myöhemminkin. Esimerkiksi viime vuoden itsenäisyyspäivänä, jolloin poliisi ampui rasismia vastustavia mielenosoittajia ja käskytti rakastamiseen kehottanutta pappi Kai Sadinmaata poistumaan alueelta.

Vapun alla käytiin myös kiivasta keskustelua aivan valtakunnallisessa päämediassa siitä, voiko vasemmiston järjestämälle marssille tulla kasvot peitettynä. Helsingin sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Antti Koskela kehotti anarkisteja juhlimaan Vappua omalla tavallaan jossain muualla, koska anarkismi ei hänen tietonsa mukaan kuulu Vappu-juhlaan. Useissa hänelle suunnatuissa vastineissa muistutettiin, että Vappuna juhlitaan nimenomaan parempien työehtojen vaatimisen vuoksi henkensä menettäneitä anarkisteja (Haymarketin tapahtumat vuonna 1886). Tämä kuvaa hyvin sosialidemokraattisen työväenliikkeen vieraantumista sekä omasta historiastaan, että kansalaisten elämästä. Kaikki eivät elä tilanteessa, jonka huonontamisesta voi neuvotella. Kun iso joukko ihmisiä elää sietämättömässä tilanteessa, joka selvästi olisi korjattavissa, nousee joukosta ihmisiä, jotka ovat oman hyvinvointinsa kustannuksella valmiita toimintaan. Yhdestä tällaisesta tilanteesta kertoo hiljattain julkaistu Suffragette-elokuva, jossa kuvataan naisten oikeuksia puolustaneiden naisten kohtaloita 1900-luvun alussa.

Mitä tekevät perussuomalaiset?

Kuten tiedetään, rukousaamiaisistakin tuttu Timo Soini valitsi olla sekoittamatta politiikkaa ja uskontoa ja piti Vappu-puheensa Helsingin Jeesusmarssilla. Soini jätti lavan vapaaksi Olli Immoselle, joka on paitsi avoimen rasistinen, myös tunnettu monista kontakteistaan natseihin (tässä ja tässä Immosen facebook-sivu ja Hännikäisen puhe johtamansa järjestön iltajuhlasta). Todellisuuskielteiset perussuomalaiset uhkailivat Matti Putkosen johdolla haastavansa oikeuteen kaikki ihmiset, joiden mielestä Immonen on natsi. Todellisuutta paremmin ymmärtävät ihmiset loivat avuliaasti automaatin, jolla saattoi ilmiantaa itsensä.

Yllätyksettömästi Immonen uhkaili perikadolla, jonka monikulttuurisuus tuo tullessaan. Paasauksesta puuttuivat vain heinäsirkkaparvet ja syytti oppositiota punaviherhumppaamisesta. Mielestäni, jos joku Vappu-tilaisuus olisi ollut aiheellista keskeyttää ennakoivasti, sen olisi pitänyt olla tämä. Näissä tilaisuuksissa käy ihmisiä, joiden pidäkkeet hyökätä ihmisten kimppuun, ovat pieniä. Tästä on saatu kokemuksia kahdesti Jyväskylässä, sekä Helsingissä ja Oulussa. Onko tasapuolista, että toisaalla on puheissa oikeus evätä käytännössä jonkun ryhmän oikeus elämään ja toisaalla ei saa kantaa rakkauteen kehottavaa kylttiä tai tanssia kaduilla? Mielestäni olisi kohtuullista, että näille valinnoille saataisiin perusteet. Vasemmistolaisuus tai rasismin vastustaminen ei ole sellainen valinta, jonka vuoksi pitää tyytyä kärsimään vainoa eikä kadulla kävelevää vasemmistolaista tai anarkistia tule ennalta leimata väkivaltaiseksi riehujaksi, kun samaan aikaan toisaalla sallitaan selvästi väkivaltaiset puheet ja tekoihin yllyttäminen kokoontumisissa ja netissä.

Marssi Vappuna ja tule kuvatuksi

Vapun päivänä Tampereella marssittiin vasemmiston yhteinen Vappu-paraati, joka huipentui tavanmukaisesti puheisiin ja lauluun Tampereen Jugend-torilla. Tänään tiistaina Youtubesta löytyi kaksi videota, jotka oli kuvannut tunnettu tamperelainen vasemmistolaisuuden vastustaja. Tämä vankilassakin arvaamattoman käytöksen vuoksi istunut henkilö oli kuvannut kahdelle pätkälle marssijoita, joiden joukossa oli esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen ja SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola. Videolla kuvaaja kertoo olevansa pahoillaan, että kaikkia punikkeja ei listitty vuonna 1918. Lisäksi tietenkin solvataan kävelijöitä ja kuvaaja myös yrittää kovaäänisesti huutelemalla provosoida marssijoita. Videolla näkyy myös lapsia. Videot 1. ja 2. Ymmärrän, että videoiden linkittäminen lisää niiden julkisuutta. Tästä häirinnästä ei kuitenkaan voi vaieta, koska tietyt tahot katsovat ja inspiroituvat näistä kuitenkin.

Kun tällaista tapahtuu, on mielestäni täysin perusteltua peittää kasvonsa, kun osallistuu marssille tai mielenosoitukseen. Tampereen poliisi on pidättänyt pellejä pelleilystä kadulla. Miksi ei sitten tätä kuvaajaa, joka pahoittelee sitä, että kuvassa kävelevät lapset ovat elossa.

Kysymyksiä, eli onko poliisi tasapuolinen?

Miten voi olla oikein, että toisaalla saa selvästi kiihottaa väkivaltaan kansanryhmää ja tasapuolisia oikeuksia puolustavia ihmisiä vastaan? Miten on mahdollista, että rauhallisesti edennyt kulkue pysäytetään maassa, jossa on kokoontumisen vapaus? Miten voi olla, että tunnettu ja poliisinkin hyvin tuntema vasemmistolaisuuden vastustaja sai rauhassa paitsi kuvata, myös huudella provosoivia solvauksia marssiville ihmisille? Etenkin kun muistetaan, miten itsenäisyyspäivän natsimarssia suojeltiin myös rauhanomaiselta vastamielenosoitukselta ja tamperelaisten natsien kulkueita tanssivilta ja laulavilta klovneilta.

Miksi ylivarautuminen ei koske sen estämistä, että ihmisiä solvataan vasemmiston marssilla ja jopa lapsia kuvataan tunnistettavasti Youtubessa julkaistavalle videolle, jonka selostus on selvää vihapuhetta?

Ja tässä minun vastaukseni: jos poliisi ei kykene tai halua estää julkista väkivaltaa ja sen lietsontaa silloin, kun se kohdistuu vasemmistolaisiin, niin vähintään pitäisi sallia marssiminen tunnistamattomana ja ilman ennakkoilmoitusta.