Älä siedä vääryyttä!

vääryyttä

Tarina, josta Timo Soini riemuitsee

Eeva-Kaisa Lemmetyinen, Turun kristillisen opiston Opiskelijahuollon psykologi kertoo Kotimaa24.fi sivustolla  vääryyttä kohdanneesta afganistanilaisesta perheestä, joka on kokenut vaarallisen ja repivän matkan Suomeen. Perhe oli joutunut matkalla erilleen ja heidät oli saatu lopulta vuonna 2014 perheenyhdistämisprosessin turvin kokonaisuudessaan Suomeen. Perhe yrittää vähitellen toipua karuista kokemuksistaan. Viime viikolla he saivat Maahanmuuttovirastolta kirjeen, jossa ilmoitetaan, ettei heidän oleskelulupaansa enää jatketa humanitaarisen suojelun perusteella. En voi edes kuvitella, millainen järkytys tämä tälle lapsiperheelle on.

Nyt te ihmettelette, miten voin väittää, että hyvinkin hurskaana itseään pitävä Timo Soini iloitsisi siitä, että Suomessa tehdään vääryyttä ihmisille? Koska Timo Soini kirjoitti puolueensa onnistumisista plokissaan 17.5. ”Perussuomalaisten ajamana maahanmuuttopolitiikka kiristyy huomattavasti.”

Soinille tämänkin perheen elämän vaikeuttaminen tarkoittaa poliittista voittoa. Se on vastenmielistä. En linkkaa plokiin, kaikki tietävät missä se sijaitsee.

Miksi juuri nyt tapahtuu?

Maahanmuuttovirasto on myös päivittänyt Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteeseen perustuvat maalinjaukset, joiden mukaan kyseisiin maihin voidaan ryhtyä palauttamaan ihmisiä, koska turvapaikan myöntämisen tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät muka parantuneen turvallisuustilanteen vuoksi täyty. Ennen palautettava henkilö olisi voinut vedota humanitaariseen suojeluun, mutta nyt sitä mahdollisuutta ei enää ole. Sattumaako?

Migrin maalinjauksia arvostelivat useat poliitikot ja mielipidevaikuttajat, kuten Erkki Tuomioja ja koomikko Ilkka Kivi. Suurin osa kritiikistä kohdistui siihen, että syntyperäisiä suomalaisia kehotetaan voimakkaasti välttämään kyseisiin maihin matkustamista. Somessa myös kiersi useampiakin kuvia, joissa oli koottu samalle alustalle kaksi erilaista linjausta kyseisten maiden turvallisuustilanteista. Toinen koskien suomalaisia ja toinen koskien maihin palautettavia ihmisiä.

Mitä teemme, kun todistamme vääryyttä?

Minua ei kiinnosta, millä perusteella Suomi lakkaa tarjoamasta oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella. Minä näen vain, että tässä tehdään vääryyttä ihmisille, jotka ovat jo kärsineet mittaamattoman paljon. Olen vihainen siitä, että emme muka pysty ihmisinä parempaan. Ei lähdetä keskustelemaan siitä, että kaikkia maailman ihmisiä ei voi pelastaa. Puhutaan näistä, jotka voimme.

Virkaketjussa jokainen vain toteuttaa sitä omaa, määrättyä osuuttaan ja tuloksena on toiminta, joka on kaikilla mittareilla epäinhimillistä ja väärin. Tälle asialle täytyy voida näin vaalien välilläkin tehdä jotain. Toivon, että jokainen lukija miettisi kohdallaan, mitä hän itse voisi tälle asialle tehdä? Voitko tarjota asiantuntija-apua tai muuta tukea niille ihmisille, joita tämä asia koskettaa? Eli heille, joiden oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella on päättymässä ja joiden lähtömaat on nyt julistettu taikaiskusta turvalliseksi. Tuki voi olla vaikka vapaaehtoistyötä perheiden lasten kanssa, kun vanhemmat miettivät vaihtoehtojaan asiantuntijoiden kanssa. Tai kirjoita kansanedustajallesi ja vaadi häntä puuttumaan siihen, että jo Suomeen kotiutuneita ihmisiä palautetaan maihin, joissa heidän turvallisuutensa ja tulevaisuutensa on vakavasti uhattuna. A.W. Yrjänän sanoin: Pelasta maailma, tee se jo tänään. Tee jotakin mahdotonta!