Vain miehiä koskeva asevelvollisuus on väärin

taivas1

Miehet ja naiset eivät ole tasa-arvoisia

Vallitsevassa tilanteessa miehet ja naiset eivät ole tasa-arvoisia, koska naisten ei tarvitse miettiä, miten asevelvollisuutensa suorittaa: käymällä armeijan, hankkimalla lääkäriltä vapautuksen, suorittamalla ilmaistyötä siviilipalveluksessa vai kärsimällä ehdottoman vankeusrangaistuksen. Naisiksi syntymästä määritellyt voivat suunnitella elämäänsä ja opintojansa 18-28-vuotiaina aivan toisella tavalla.

Itse asiassa minusta on täysin käsittämätöntä, että edistyksen etuvartiona itseään pitävä sivistynyt Suomi tuomitsee ankarammin miestä, joka kieltäytyy tarttumasta aseeseen, kuin sellaista, joka tarttuu siihen luvatta. Totaalikieltäytymisestä voidaan tuomita 173 päiväksi ehdottomaan vankeuteen, eikä tähän rangaistukseen päde ensikertalaisen ”lusin vain puolet”-sääntö. Tämä tarkoittaa, että pahimmillaan totaalikieltäytymisen vuoksi joutuu kärsimään melkein puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Oikeasta rikoksesta rangaistuksensa saaneella ensikertalaisella tämä tarkoittaisi samaa, kuin vuoden tuomio. Sen voi saada esimerkiksi siitä, että yrittää polttaa ihmisiä elävältä tai levittää lapsipornoa.

Totaalikieltäytyjä suorittaa rangaistuksensa nykyisin usein kotona jalkapannan kanssa, mutta tämäkään ei ole varmaa, vaan mies joutuu odottamaan oikeuden ratkaisua asiaan ja tekemään tiliä elämästään oikeudelle. Kuten uutisjutusta voitte lukea, suurin osa pantarangaistusta koskevista säännöistä tuntuu lähinnä kiusanteolta. Aikataulut pitää ilmoittaa kaksi viikkoa etukäteen. Kotoa pitää poistua juuri silloin, kun on edellisellä viikolla suunnitellut, pitää olla aina tavoitettavissa ja päihteetön. Miettikääpä omalle kohdallenne, ennen kuin seuraavan kerran kohautatte olkianne tälle asialle! Kyseessä on vapauden menetys, vaikka mies saa olla kotona.

”Valvontarangaistus kestää puoli vuotta ja sinä aikana kaikki kaupassa käynnistä pyykkäämiseen on aikataulutettu. Myös sallitut paikat ja reitit on tarkkaan määritetty.
– Koti, työpaikka yliopistolla, tietty kauppa missä saan käydä. Ystäviä en pääse näkemään juurikaan, enkä toiselle paikkakunnalle tapaamaan sukulaisia. Sosiaaliset suhteet ovat siis kovilla.”  Elmo Kalvas Ylen jutussa

Monesta syystä järjetöntä ja silti kirjattu tasa-arvolakiin

Vain yhteen sukupuoleen kohdistuva asevelvollisuus ei ole perusteltavissa mitenkään ilman, että myönnetään tarkoituksellinen sukupuolten asettaminen eriarvoiseen asemaan. Minkään muun asian kohdalla tämä ei tulisi enää kysymykseen, ainakaan tässä mittakaavassa ja valtion toimesta toteutettuna. Jotta aivonyrjähdys olisi täydellinen tai pitäisikö sanoa totaalinen, on Lakiin miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta erikseen kirjattu, että

”Tässä laissa tarkoitettuna sukupuoleen perustuvana syrjintänä ei ole pidettävä: 2) asevelvollisuuden säätämistä ainoastaan miehille;”

Että hupsista vaan, miesten syrjintä on laillista! Laissa vieläpä erityisesti mainitaan, että miehiksi syntymässä määriteltyjä saa syrjiä. Mikä hemmetin tasa-arvolaki se tämä tämmöinen on, jossa toiset ovat tasa-arvoisempia, kuin toiset? Ei ole mitään kestävää perustetta sille, etteikö asevelvollisuuden määrääminen vain miehille olisi aivan selvää syrjintää. Se on sitä selkeästi ja vankeusrangaistuksen määrääminen kieltäytymisestä tekee tämän epäkohdan pahemmaksi. Nainen ei voi saada vankeusrangaistusta sukupuolensa vuoksi, mies voi. 

Ihmettelen suuresti, että asiasta pidetään niin vähän meteliä, sillä kyseessä on kansainvälistäkin huomiota saanut epäkohta Suomessa. Aseistakieltäytyjäliitto kertoo asiasta sivuillaan seuraavaa:

Amnesty International on ilmoittanut pitävänsä vuoden 2008 alussa voimaan astunutta siviilipalvelusaikaa edelleen syrjivänä ja pitää siviilipalveluksesta kieltäytyviä totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina. YK:n ihmisoikeuskomitea on ilmoittanut pitävänsä siviilipalveluksen kestoa edelleen rangaistuksen luontoisena, ja Suomen näin ollen rikkovan kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Sopimus sitoo Suomea.”

Meitä on siis moittinut asiasta sekä YK että Amnesty! Kyllä hävettää olla suomalainen. Paitsi että sotimisen opettelusta omasta syystään kieltäytyvän rankaiseminen on brutaalia, se on myös kallista ja se maksaa 60 euroa päivässä. Kuulostaa pikkusummalta, mutta sillä saisi esimerkiksi omaishoitajalle yhden vapaapäivän lomituksen! Sen sijaan se käytetään ihmisten kiusaamiseen sillä perusteella, että tämä on mies.

Tue totaaleja!

Amerikkalaisissa elokuvissa näkee autonperätarroja, joissa kehotetaan tukemaan paikallisia joukkoja. Minä kehotan nyt tukemaan paikallisia totaaleja! Voit liittyä Aseistakieltäytyjäliiton jäseneksi, käydä kertomassa totaalikieltäytymisestä kutsunnoissa ja tukea sinua lähellä olevia nuoria, jotka miettivät asiaa. Totaalin kokemuksia voi lukea vaikka tästä blogista. Kannattaa unohtaa perusteluina kaikki höpsötykset siitä, mikä on miehen tai naisen paikka ja velvollisuus yhteiskunnassa. Ei yhteiskunta ole muutenkaan enää sellainen, jos on koskaan ollutkaan tai jos onkin, ei sitä epätasa-arvoisuutta ole pönkätty lailla.

Lisäksi sotiminen on muuttunut, joten miesten keskimääräisesti hieman parempi fyysinen suorituskyky ei todellakaan enää ole mikään syy velvoittaa vain miehiä asepalvelukseen. Miehillä ei ole naista suurempaa velvollisuutta kuolla maansa puolesta ja pidän koko konseptia muutenkin täysin järjettömänä. ”Siniristilippumme” pitäisi kieltää kouluissa samoin, kuin muukin maanpuolustushenkeä nostattava tauhka. Jos me naiset hyväksymme, että miehiä velvoitetaan sotimaan, sen saman kuvaston seuraavalla lehdellä me synnytämme uutta, uljasta sukupolvea samaan hommaan.

Rauhannaisena toivoisin tietenkin, että pakollinen asepalvelus poistuisi kokonaan. Ruokaa ja koulutusta, ei aseita on oikein hyvä ohjenuora kaikille valtioille. Se joka aseeseen tarttuu, se siihen hukkuu!