Luonnollinen 50-v ei näytä 30-v, osta lehti!

Kudrow

Maikkarin uutisesta kuvankaappaus Antti Yrjönen 07.07.2016

Luonnollinen Lisa Kudrow ja viihdesivustojen pöyristys

Ikä ei vapauta ulkonäköpaineista, vaan kauneusleikkauksista kieltäytyvä luonnollinen näyttelijä, varsinkin nainen, on vapaata riistaa klikkiotsikoita metsästäville viihdesivustojen korppikotkille. Hymähdin, kun Kudrown kuva nousi ensimmäisen kerran uutisvirtaani. Toinen kerta jo sapetti, mutta kun kolmaskin suomalainen viihdesivusto yhtyi raakkuvaan ilveilijöiden kuoroon, oli pakko tarttua näppäimistöön. Lisäksi facebook-toverini kokosi näistä hätkähdyttävän kollaasin, joka on varsinainen viihdesivustojen peili ilman kultauksia. Poimin tästä koonnista Iltasanomat, joka tylytti tänään seuraavasti.

”Viime aikoina tähti on kuitenkin herättänyt huomiota nuukahtaneella ja silminnähden vanhettuneella olemuksellaan.” IS 11.7.2016

Samaisen jutun otsikossa päiviteltiin näyttelijän olevan lähes tunnistamattoman näköinen. Jutun kuvat on otettu salaa. Se, että Kudrow ei ole pyytänyt tulla kuvatuksi vapaa-aikanaan, ei ole estänyt jutun kirjoittajaa moittimasta Kudrowta myös väsähtäneen ja huolittelemattoman näköiseksi. Vaikka en usko Hamurabin lakiin, niin huomaan toivovani, että näin kirjoittavat juttujen toimittajat itse kuvattaisiin vapaa-ajalla tappelemassa lastensa kanssa marketissa tai jossain muussa arkisessa tilanteessa ja kuvat laitettaisiin julkisesti muiden paheksuttavaksi. MTV:n viihdeuutisten sivusto meni vielä pidemmälle ja nimitti Kudrowta kassi-almaksi.

Käsitän, että julkisuuden henkilöiden rääpiminen on tullut tavaksi, mutta voisiko sen tarpeellisuuden rohkeasti kyseenalaistaa siellä toimituksissa?

Mihin nuoruuden illuusiota tarvitaan?

Kudrow oli 30-40-vuotias, kun Frendejä tehtiin. Jokaisen tulisi käsittää, ettei hän voi yli kymmenen vuotta myöhemmin kauppareissulla olla samannäköinen, kuin aikoinaan kuvauksissa meikin ja kampauksen jälkeen. Kudrow kun hän on myös tunnettu siitä, että vastustaa kauneuskirurgiaa, koska pelkää itse toimenpiteitä ja että kasvojen ilmaisuvoima kärsii.

Miksi hänen ulkonäkönsä on näin suuri uutinen, eli miksi toimitukset arvelevat, että asia vetää lukijoita juuri tästä näkökulmasta?

Mitään hyvää tarkoitusta ei tämä uutisointi todellakaan palvele! Julkisuuden henkilöihin kohdistuvat ulkonäköpaineet leviävät helposti koskemaan kaikkia saman ikäluokan ja sukupuolen edustajia. Tämä on toki hyväksi ulkonäköbisnekselle, koska se vähentää ihmisten tyytyväisyyttä itseensä ja saa ihmiset haksahtamaan kaikenlaisia nuorentavia hoitoja ja mömmöjä tarjoaviin käärmeöljykauppiaisiin. Toinen mieleeni tuleva syy moiselle katsantokulmalle on, että näin houkutellaan sellaisia lukijoita, jotka saavat tyydytystä toisten haukkumisesta. Molemmat syyt siis vähentävät ihmisten onnellisuutta ja ruokkivat epätervettä suhtautumista kanssaihmisiin. Ihmettelen suuresti, miksi kukaan haluaa olla mukana tällaisen ”journalismin” tekemisessä?!

Luonnollinen ja kaunis ikääntyvä nainen on mielenkiintoinen

Iltasanomien nettitoimitus oli sentään pyrkinyt tuomaan asiaan toistakin näkökulmaa linkkaamalla kuvien yhteyteen The Guardianin haastattelun, jossa kuullaan syvällisemmin Kudrown oma mielipide asiaan. Sääli, ettei tätä artikkelia ilmeisesti oltu luettu itse toimituksessa. Kudrow pahoittelee haastattelussa, että hänen kokemuksensa mukaan varsinkin naiset ovat kärkkäästi arvostelemassa ikääntymisen merkkejä. Sen sijaan hän ei ole pahoillaan, että paine olla pääosassa romanssin kohteena, on poistunut. Tämä on mielestäni harmillista, sillä olen lopen kyllästynyt elokuviin ja sarjoihin, joiden juoni keskittyy ”miten päädymme yhteen” tai ”miten selviämme lapsivaiheesta” ympärille. Hapily ever after sopii kyllä päätökseksi lasten piirrettyihin, mutta aikuisena haluaisin nähdä elokuvia ja sarjoja, jotka näyttävät tarinan jatkon kaikkine piirteineen.

Mielenkiintoisten naishahmojen puutteesta huomautti myös Ämmiin haastateltu Mari Rantasila.

”Sykkeessä on paljon hienoja naisrooleja ja ylilääkärinä nainen, mutta sairaalasarjoissa on muutenkin paljon naisia. Poliiseista tai juristeista saisi vaikka mitä yllätyksellistä. Epämiellyttävä naishahmo olisi mahtava ja toisi monipuolisuutta. Vastenmielisiä miesrooleja on jo olemassa, kuten House tai tanakka ja tupakkaa tuprutteleva rikospsykologi Fitz.”

Rantasila moittii myös kauneuskirurgiaan turvautumisen paineita sekä kertoo suhteestaan feminismiin. Jos julkaisu meni aiemmin ohi, voit lukea sen täältä.

Suorat sanat korppikotkille

Yli vuosikymmen elettyä elämää ei ole ”vanhentumista pikavauhtia”, kuten Maikkari 07.07.16 julisti. Kaikki eivät halua katsella muovisia ja ilmeettömiä naisia, eivätkä varsinkaan olla sellaisia! Olisi jo aika, että viihdeuutisten toimitukset katsoisivat peiliin ja lopettaisivat pahan olon ja tyytymättömyyden kylvämisen. Jos toimitukselta ei löydy taitoa toimittaa oikeita uutisia, niin julkaisu voikin kuolla pois.

Löytyisikö Suomesta rohkeaa viihdesivustoa, joka päättäisi lopettaa ulkonäön moittimiseen keskittyvien juttujen tekemisen ja osoittaisi näin kykenevänsä tekemään viihteellistä journalismia ilman ulkonäön halventamiseen liittyviä kohuja? Moite ei koskaan kohdistu vain julkisuuden henkilöön, vaan se luo paineita niin nuorille, keski-ikäisille kuin ikääntyneillekin ihmisille.

Minä haluan aikanani ikääntyä tyytyväisenä kaikessa rauhassa ja suoda sen myös julkisuuden henkilöille. Jos haluan nähdä heidät ikinuorina, voin katsoa vanhoja sarjoja ja elokuvia.