Nainen ja auto – hyvä keino välttää pussailu

Nainen ja auto
Nainen ja auto

 

Olen ymmärtänyt, että autot tykkäävät pussailla toisiaan etenkin silloin, kun ihmisillä olisi tavaton kiire. Pussailuhimo vain yltyy, kun kuskien pään sisäisillä valtaväylillä työ-, parisuhde- ja harrastusasiat sinkoilevat kaistalta toiselle, eikä olisi yhtään aikaa miettiä muuta liikennettä.

Toistaiseksi olen saanut pidettyä oman autoni kurissa, enkä ole kuin kevyesti takapuskurilla sipaissut taakse juossutta tolppaa. Sekin tapahtui ystävän autolla (juu, olemme puheväleissä edelleen). Jokin pusumagneetti pienessä punaisessa ”Neppiksessäni” kuitenkin on, sillä viime viikolla vältin nippa nappa takaa ajaneen moottoripyörän jäljet katolla.

Yksi lähes päivittäisistä rutiineistani on ajaa noin 10 km osuus jokseenkin serpentiinimäistä tietä pisteestä a pisteeseen b suht kovaa vauhtia, mutta nopeurajoituksen mukaisesti, tietenkin. Yleensä saan ajaa yksin, mutta satunnaisesti tiellä on muitakin kulkijoita; pyöräilijöitä, kävelijöitä ja jopa autoja.

Näistä hankalimpia kavereita ovat nuo nelipyöräiset ystävämme. Osa nimittäin pelkää mutkikasta tietä kuollakseen. Ajavat, ruojat, 20 km/h alinopeutta. Ohi ei pääse, eikä näin ollen nauttimaan tiukkojen kurvien tunteesta eikä hetkittäisestä hilpeydestä vatsanpohjassa, kun vanhan tien muodot antavat vauhtia alamäessä. No, koska ohi ei pääse, on ihailtava maisemia ja niitä onneksi riittää. Ja kärsivällisyyttä, koska mitäpä se tointaa olla takapuskurissa kiinni. Toinen ajaa minkä uskaltaa ja siinä mennään sitten vaikka minkälaisessa letkassa sen 10 km.

Osa nelipyöräisistä ystävistä taas on syntynyt rallihommiin. Niitä ei pidättele mitkään nopeusrajoitukset, eikä mitkään käytössäännöt. Nopeusrajoitukset on tehty niiden kiusaksi ja niiden suurta huvia on roikkua edellä ajavan takapuskurissa.  Varmaan ottavat kaiken hyödyn edellämenevän ilmavirrasta, kuten pyöräilijöiden näkee usein tekevän.

Sitten on meitä suht kunnollisia, jotka koetamme pitää kiinni säännöistä, joskaan ei sataprosenttisen tunnollisesti.

Miksi (prätkällä) ei kannata ajaa kiinni auton takapuolessa?

Tuo tienpätkä, jolla viihdyn useita kertoja viikossa, on suht kurvikas ja siellä on olemattomat pientareet. Otetaanpa sellainen mahdollisuus, että ajan nopeusrajoituksen mukaista vauhtia tietäen, että pystyn pysäyttämään yllättävässäkin tilanteessa autoni varsin nopeasti. Jos perässäni roikkuu joku ylimääräinen häntä, joka todennäköisesti ei ehdi reagoida aikeisiini riittävän nopeasti, joudun hankaluuksiin.

Viime viikolla tällainen häntä ilmeistyi kuin tyhjästä moottoripyörän muodossa (oli varmaan joku nuori jonne kevarinsa kanssa). Motoristia ärsytti, etten provosoitunut ajamaan ylinopeutta ja ilmeisesti hänellä oli myös tylsää, koska välillä istui ja välillä seisoi menopelinsä päällä. Häntääni peräpeilistä katsellessa mietin, että olispa kurjaa, jos meidän puolella tietä olisi joku jalankulkija. Sitähän pitäisi väistää vasemmalle kaistalle, mutta tuohon aikaan vastaantulevaa liikennettä oli – ei nyt paljon, mutta oli kuitenkin. Ei voi olla varma, että pääsee koukkaamalla ohi. Voi joutua pysähtymään ja se ei tee hyvää tuolle perässä pärisevälle hännälle. Ties vaikka sattuisi pahastikin.

Hetken tätä pohdittuani päätin tehdä tilaa ja koukkasin bussipysäkille. Siitä sitten motoristin perään siedettävän hajuraon jättäen. Ja kas, ehdimme ajella peräkkäin uudessa muodostelmassa vajaan kilometrin, kun vastaan tuli meidän kaistallamme alle kouluikäinen lapsi pyöränsä päällä ja tämän perässä äiti isokokoisen koiran kanssa. Ja kas, vastaantulevalla kaistalla oli sen verran tulijoita, että minun oli pysähdyttävä odottamaan vuoroani päästäkseni ohittamaan tämän päiväkävelyllä olevan katraan. Edellä ajanut motoristihan oli kyllä mahtunut ohittamaan. Kyllä minä itseäni siinä kiittelin, sillä ilman aikaisempaa pysähdystä bussipysäkillä meitä olisi ollut siinä jonkinlainen ihmisten ja pellinkappaleiden röykkiö. Ambulanssillakin on valitettavan pitkä matka niille nurkille.

Tarinan opetus: Jätä hajurako edelläkulkevaan ja jos perässätulija ei tätä ymmärrä, anna tietä. Sillä on varmaan kauhean kova kiire vessaan.