Sinustako Ally eli liittolainen vastustamaan vihapuhetta?

Vihapuhe. Kuva: Jenni-Juulia Heikinheimo-Heimonen
Vihapuhe. Kuva: Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

 

– Sut haetaan ”kävelylle” lähiaikoina Trumpin voiton kunniaksi. Olet rasite yhteiskunnalle. Sun kulut mitä laskettiin on todella paljon vuodessa veronmaksajille sun kaltaisesta.
– Uhkailetko sä mua tosissaan?
– Itse vittuilit XXXX:lle vammainen.

 

TEKSTI: Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Allyjen rekrytointia

Jaoin kaverin seinältä kolme puhekuplaa havainnollistaakseni vammaisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Kerroin samalla, että väitteet heikosta taloustilanteesta ovat lisänneet tuttavapiirini kokemuksia tuntemattomista, jotka räyhäävät apuvälineiden kalleudesta, yhteiskunnallisesta taakasta, toivottavat nopeaa kuolemaa ja vaativat tehokkaampaa seulontaa sekä elvytyskieltoja. Muutamassa tunnissa kommenttikenttä täyttyi sekä kauhistuneesta epäuskosta, että onneksi myös heistä, jotka kyselivät, miten vammaisiin kohdistuvaan syrjintään ja väkivaltaan voisi puuttua.

Opin uusimmasta Tulva-lehdestä termin Allyt eli liittolaiset, jotka huutavat vähemmistöjen puolesta netissä, kotonaan ja työpaikoillaan. Vammaisina olemme vähemmistöksi suuri (n. 10-15% väestöstä), mutta ääntä, tekeviä käsiä, marssivia jalkoja ja liittolaisia meillä tuntuu olevan vähiten. Eihän kukaan edes tunnusta tuntevansa ketään vammaista. Uutiset meihin kohdistuvista leikkauksista, asiakasmaksujen korotuksista tai esteettömyysmääräysten purkamisesta eivät näy profiilikuvissa, meemeissä, T-paidoissa, rakennusten valaistuksissa, biiseissä tai Pakilan apteekkia lukuunottamatta yritysten kampanjoissa. Kun sähköpyörätuolin hintaa tivataan kadulla tai sen käyttäjälle suositellaan eutanasiaa, ollaan noloina hiljaa. Syrjintä jatkuu puuttumattomuuden kulttuurin turvin.

Jenni-Juulia Heikinheimo-Heimonen
Itse kasvatettu alkuperäisvammainen. Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Vammaisuutta pidetään yhä usein ensisijaisesti yksilön vikana eikä fyysisesti etuoikeutetuille luodun maailman sivutuotteena. Pohjimmiltaan syrjinnässä on kuitenkin kyse sosiaalisissa suhteissa syntyvästä ilmiöstä. Pyörätuoli tai sokeus ei tee ihmisestä eriarvoista tilanteissa, joissa ympäristö on esteetön tai tietoa on tarjolla muutenkin kuin näönvaraisesti. Epätasa-arvo syntyy siitä, että lätkäistään sokolle tekstiä käteen tai järjestetään tapahtuma esteellisissä tiloissa. Meillä syntymävammaisilla ei ole kehossamme aistia, joka monitoroisi myyttisestä normista poikkeamista. Anomalia asetetaan jatkuvasti ulkopuolelta. Ympäristön ja toisten ihmisten toimesta.

Miten sinusta sitten voi tulla vammaisten Ally?

1. Kuuntele ja tutustu vammaisiin ihmisiin. Meitä löytyy kaikilta elämänalueilta ja me kaikki identifioidumme eri tavoin. Puhumme mielellämme monista muistakin aiheista kuin vammaisuudesta tai sairauksista.

2. Mieti mitä sanot ja miten. Älä levitä stereotypioita, että kehitysvammaiset ovat iloisia ja että teidän talon rullatuoliin sidottu potilas nauttii elämästään enemmän kuin muut.

3. Edistä saavutettavuutta ja puolusta vammaisten ihmisoikeuksia. Vaikuta lähiympäristösi ja työpaikkasi esteettömyyteen. Älä käytä Museovirastoa tekosyynä – siellä on kivoja tyyppejä, jotka ovat vuosia pyrkineet ratkomaan ongelmia meidän kanssamme.

Ja jos haluat hifistellä, niin palkkaa vammainen, liity kannatusjäseneksi vammaisjärjestöön, rakastu rämpylään, äänestä vammaista tai tule vaikka koko perheen kanssa meidän tämän vuoden pääbileisiin Tavastialle Kansainvälisenä vammaistenpäivänä 3. joulukuuta. Kyllä, ne festarit on tarkoitettu ihan kaikille!

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, Tekstiili- ja käsitetaiteilija, artivisti. Seuraa Jenni-Juulian huimaa Youtube-kanavaa.