Rasismi ei synny tyhjästä, sinä voit estää rasismin leviämisen!

vääryyttä

Rasismi ja suvaitsemattomuus on raivostuttavaa ja sen vaaliminen johtaa rikollisuuden lisääntymiseen. Oheisessa Ylen uutisessa mokataan heti alussa syy-seuraussuhteen kanssa. Poliisin mukaan syy viharikollisuuden kasvuun on ”turvapaikanhakijoiden saapumisen synnyttämä vihamielinen ilmapiiri”. Eivät turvapaikanhakijat vihamielistä ilmapiiriä synnyttäneet, rasismi odotti heitä täällä valmiiksi pedattuna. Sen loivat ihmiset, jotka halusivat hyötyä vihanlietsonnasta. Katso Ville Rannan loistava sarjakuva aiheesta.

Rasismia ruokitaan valheilla ja liioittelulla

Suomeen on perustettu useita faktojen tarkastukseen erikoistuneita sivustoja ja Yle on myös tehnyt parhaansa mm. paljastamalla valemedioita. Tämä tarve on syntynyt tahallisesti levitetyn väärän tiedon lisääntymisen myötä. Väärä tieto luo rasistisen tulkintakehyksen, joka aiheuttaa rasistista ajattelua lisäävän kierteen. Rasismi saa valheista käyttövoimaa.

Tämä kierre syntyy seuraavalla tavalla: Suomen uutisten tai MV-lehden lukija, joka on omaksunut rasistisen tulkintakehyksen, poimii uutisvirrasta tätä rasistista tulkintaa tukevat uutiset. Samaan aikaan hän lisäksi todennäköisesti aktiivisesti jättää huomioimatta uutiset, jotka eivät sovi tulkintaan. Näin kerran syntynyt käsitys ulkomaalaisten aiheuttamista ongelmista vahvistuu silloinkin, kun hän lukee valtamedian toimittamia uutisia.

Rasistinen tulkinta typistää kiusallisen, ongelmallisen tai rikollisen teon selityksen tekijän ulkomaalaisuuteen. Todellisuudessa ihmiset käyttäyttyvät huonosti ja tekevät rikoksia lukuisista syistä, joista vain osa liittyy omaksuttuihin arvoihin tai tapoihin.

Vihapuheesta hyötyvät nauravat matkalla pankkiin

Oikeistopopulistit, viimeisimpänä Trump hoveineen ja valemedioiden toimittajat saavat merkittävää hyötyä valheiden levittämisestä. Tuntuu käsittämättömältä, että oikeistopopulistien yleisö ja valemedioiden kuluttajat vaikuttavat olevan täysin sokeita tälle hyödylle. Moni vaikuttaa oikeasti uskovan, että vihapuhetta levitetään pyyteettömästi. Vihapuheen levittäjän itselleen saama hyöty on kuitenkin täysin selvä: poliittisen kannatuksen nousu, jolloin tarjolla rahaa, valtaa ja ihailua tai klikkauksien kautta kertyvät mainostulot.  Rasistista sontaa hyvällä palkalla suoltavat ovat onnistuneet luomaan itsestään kuvan jonkinlaisina tiedon robinhoodeina, vaikka todellisuus on täysin toinen. He ovat täysin opportunistisia ja korruptoituneita, heitä ohjaa pelkästään henkilökohtainen hyöty. Rasismi on heille väline.

Valemedioiden toimittajat ja oikeistopopulistiset poliitikot väittävät antavansa äänen kansalle, vaikka todellisuudessa kyseessä on heidän oman puheensa kaiku. He eivät tuo esiin muiden mielipiteitä, vaan istuttavat omia ajatuksiaan toiston avulla seuraajiinsa. Oikeistopopulisti tai valemedian toimittaja ei tarjoa ääntä tasapuolisesti, vaan julkaisee vain omaa linjaansa tukevia mielipiteitä. Ei Timo Soini kerro siitä torilla tapaamastaan eläkeläisestä, joka kävi arvostelemassa hallituksen leikkauksia, eikä valemediassa julkaista Amnestyn tai SPR:n vastineita.

Miten rasismi juuritaan pois?

Valemediat ja oikeistopopulistiset poliitikot ovat istuttaneet kannattajiinsa voimakkaan epäluulon luotettavia instituutioita kohtaan. Näin Ylen tuotanto, valtiolliset kampanjat tai hyväntekeväisyysjärjestöjen tiedotus ei välttämättä ole se tehokkain keino torjua vihapuheesta kumpuavaa rikollisuutta ja syrjintää.

Olen pohtiessani tullut siihen tulokseen, että avain rasismin purkamiseen on henkilökohtainen kanssakäyminen. En usko, että tavaomainen nettipalstoilla huutaminen kääntää kenenkään päätä. Ellei satu olemaan sellainen julkkis, jota rasisti potentiaalisesti arvostaa, ei maksa vaivaa väitellä.

Mitä jokainen voi tehdä:

  1. Feissaa sun läheiset
  2. Ota julkinen tila haltuun

Valemedian toimittaja tai oikeistopopulisti pystyy nostamaan ihmiset valtamediaa ja hallintoa vastaan, mutta läheisiä vastaan heidän on vaikeampi hyökätä. Useimmat meistä pitävät ihmisistä, joita he sietävät lähipiirissään. Sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta puolustamme läheisiämme ulkoista tahoa vastaan. Ihminen on myös alttiimpi kuuntelemaan sellaista ihmistä, josta pitää. Lähipiirissä oleva mielipidejuopa on samasta syystä se kaikista kipein, mutta sen ronkkimista ei saa pelätä. Juuri aristavuutensa vuoksi se voi olla yksi tehokkaimmista keinoista puuttua rasismiin. Kuten monista esimerkeistä tiedämme, kohtaaminen poistaa tehokkaasti epäluuloja. Haasta kaveri tai perheenjäsen osallistumaan vastaanottokeskuksen tai SPR:n vapaaehtoistyöhön tai ryhtykää tukiperheeksi maahanmuuttajalle.

Julkinen tila on paikka, jossa haluamme olla se parempi versio itsestämme. Vaikka osa vaihtoehtokulttuureista saa voimaa julkisesta epäsovinnaisesta käytöksestä, useimmat ihmiset eivät halua kohdata toimintansa paheksuntaa julkisessa tilassa. Tämä tarkoittaa lyhyesti, että rasismiin pitää puuttua kaupassa, bussissa, KELA:n jonossa, ravintolassa, kadulla…Aina. Julkirasistien toiminnalta täytyy tiloja valtaamalla ottaa pois toimintamahdollisuudet. Hiljaisuus ja puutumattomuus tulkitaan hyväksynnäksi. Puutu rasismiin itse tai tue äänekkäästi ihmistä, joka puuttui rasistiseen käytökseen ensin. Toimii myös Twitterissä.