Tehokas flunssantorjunta -harjoitus

Minulla ei ole ollut koko syksynä yhtään flunssaa, vaikka aika monta kertaa on uhannut. Silloin olen aina tehnyt seuraavan harjoituksen.

Tehokas flunssantorjunta laskemalla huomiota alaspäin ja maahan:

  1. Istu selkä suorana, niska suorana. Tunne jalkapohjasi maassa. Voit ottaa seuraavassa hengityksen avuksi siten, että aina uloshengittäessä lasket huomiotasi alaspäin, sisäänhengittäessä huomio pysyy paikallaan tai liukuu alaspäin vähän hitaammin:
  2. Vie huomiosi päälaelle (tunnustele päälaellasi olevaa tuntemusta). Kuljeta huomiota alaspäin niskan alueelle (ota samalla mukaan pään alueella esim nenäonteloissa tuntuvaa painetta, vie sitä myös alaspäin. Kuljeta huomiota alaspäin lapaluiden väliin ja siitä alas keskiselkään, ota mukaan keuhkojen alueella tuntuvaa painetta//tukkoisuutta ja kuljeta sitäkin alaspäin. Siirrä huomiosi alaselkään, häntäluun tuntumaan, reisiä pitkin polviin, ota jatkuvasti mukaan kaikki kipu tai paine matkan varrelta. Siirrä huomio sääriä pitkin jalkateriin ja jalkaterien läpi pudota kaikki maahan.
  3. Vie huomio taas päälaelle, ja kuljeta huomiota nyt kasvojen ja ruumiin etupuolta alaspäin, ota mukaan kaikki kipu ja paine. Anna kaiken valua alaspäin. Pudota kaikki jalkaterien läpi maahan.
  4. Vie huomio päälaelle, kuljeta huomiota ruumiin keskellä/sisällä alaspäin ja valuta samalla alaspäin kaikki kipu ja paine. Pudota kaikki maahan. (Jos tuntuu luontevalta, voi jättää väliin kohdat 2. etuosa ja 3. takaosa ja alkaa heti pudottaa huomiotasi vain ruumiin keskellä).
  5. Jatka tätä muutaman minuutin ajan. (Lopetettuasi voit sanoa systeemillesi että jatka tätä niin, että valutat kaiken ylimääräisen maahan. Se jatkaa sitä automaattisesti niin kauan kuin tarvis.)

Vinkkejä ja taustaa

Harjoitus on tehokkain, kun sen tekee heti kun huomaa ensimmäiset merkit flunssasta (esim lievä voimattomuus, karheutta tai painetta keuhkoissa tai pään alueella), Jos lenssu on jo päällä, harjoitus ei ehkä paranna sitä, mutta voi helpottaa oloa. Harjoitus vie hetken, mutta säästää huomattavasti aikaa sairastamiselta. Harjoituksella voi torjua kaikenlaista muutakin kuin flunssaa – muita pöpöjä ja mm. stressiä, joka pyrkii kasaantumaan yläruumiiseen.

Jos jaksaa, harjoituksen voi tehdä myös seisaaltaan, jolloin ruumiin ”mutka” ei häiritse alaspäin pudottamista. Harjoituksen päälle olen toisinaan keitellyt itselleni lämpimän inkivääri-kurkuma-valkosipuli-hunajajuoman.

Olen oppinut harjoituksen tietoisuustaitoja opettavalta Lauri Siiralalta, ja myös chi kung-opettajani Clive Tempestin kursseilla on tehty vastaavia harjoituksia. Kiitän heitä. ❤

 

Kuva: Anu Välitalo
Kuva: Anu Välitalo