Jakamistalous on uusi musta!

 

electric_pixabay

Näinä talouden ankeina aikoina ihmisten kekselijäisyys on huipussaan. Kierrättämällä jätteet mahdollisimman tarkasti säästyy sekä luonto että euroja ja yhdessä omistettujen työkalujen määrä vain lisääntyy.

Uusien palveluiden rakentaminen sitoo toki pääomaa, mutta se palautuu kun uusia raaka-aineita ei tarvitse kaivaa maasta tai kasvattaa pellolla. Jakamistalous ja kiertotalous tulevat mullistamaan meidän yhteiskuntaamme yksilötasosta alkaen. Omistaminen lakkaa olemasta statuksen osoitus. Toki mm. Leo Stranius on vastaavasti puhunut jo pitkään.

Yhdessä omistettuja työkaluja? Kyllä!

Helsingin Kalasatamassa on yritysklusteri nimeltä Teurastamo. Sen uumenisssa toimii aivan uusi työkaluja ja pesuvälineitä vuokraava Liiteri. Toiminnan pääperiaate pohjautuu jakamistalouteen. Miksi jokaisen tulisi omistaa väännin ja paineilmapesuri, kun sellaisen voi vuokrata kätevästi Liiteristä 24/7 eli juuri siihen aikaan kuin sitä tarvitsee.

Jakamistalous on mielenkiintoinen ilmiö. Jossain määrin perheen ja ystävien kesken on koneita ja muita härpäkkeitä ennenkin jaettu – hankittu naapurien kesken yhteinen haketin tai ruohonleikkuri, mutta että voisi vuokrata kodin arkisissa rempoissa tarvittavia välineitä edullisesti, on kieltämättä tuore ajatus. Tässä kumoutuu ajatus omistamisen onnesta moneltakin kantilta. Tavarat vievät tilaa, ja jos niiden takia pitää ostaa aina vain isompi asunto, se on silkkaa hulluutta.

Liiterin kaltaisissa ratkaisuissa myös koneiden huolto hoituu kätevästi. Riittää, että käy hakemassa koneen ja palauttaa sen ladattuna takaisin. 20 euroa vuorokausi on mitätön summa laitteesta, jota käyttää ehkä kerran, pari vuodessa – jos silloinkaan.

Miten tämä on mahdollista – kuka tätä rahoittaa?

Me voimme rahoittaa tällaisia palveluita itse yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Juuri nyt Liiterin hyväksi on meneillään joukkorahoituskampanja, jolla taataan toiminnan jatkuminen Teurastamolla.

Kuinka voi osallistua?

Kukkaronnyörien höllentämisen lisäksi tiedon jakaminen auttaa asian edistämistä. Kampanjaa on enää pari päivää jäljellä, joten kannatta toimia heti.

Kiertotaloudesta ja jakamistaloudesta on selkeästi tulossa uusi musta. Tämä nähtiin jo Linnan juhlissa, jossa yhä useampi pukeutui kierrätysmateriaaleista valmistettuun juhlapukuun. Me ymmärrämme, että ympäristöä ei voi loputtomiin verottaa oman mukavuudenhalumme takia. Uudet, innovatiiviset tavat kierrättää materiaaleja ovat tervetulleita.

Hesari kirjoitti aiheesta marraskuussa ja artikkelissa oli mainittu viisi erilaista kiertotalouden muotoa: Työvälinevuokraus (Liiteri) 2. Ruokahävikistä proteiinia talteen 3. Materiaalit talteen 4. 3 D-tulostettavat varaosat 5. Sujuvampi liikenne.

Jos minulta kysyttään miltä tulevaisuus näyttää – sanon, että parempaan suuntaan ollaan menossa kaikista kohuotsikoista huolimatta. Tuen Liiteriä ja muita vastaavia hankkeita käytössäni olevin keinoin.