Muuttaako #metoo -kampanja maailmaa?

Wonder women. Anu Välitalo, 2017.
Wonder women. Anu Välitalo, 2017.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja osoitti, että järkyttävän iso osa naisista on kokenut seksuaalista häirintää joko puheen tai tekojen tasolla.

//platform.twitter.com/widgets.js

Kampanja herätti somekuplassani aluksi paljon keskustelua siitä, ovatko jotkut naiset herkempiä loukkaantumaan ”ronskeista puheista”, sitten epäuskoa siitä onko tällaisesta some-ilmiöstä mitään hyötyä. #Metoo -tunnisteen näkyessä yhä useamman naisen (kamppis oli kohdistettu tuomaan esiin nimenomaan naisiin kohdistuvaa seksuaalista härintää) päivityksissä, myös perinteiset mediat nostivat asian esille. Kannattaa muuten lukea tuo linkattu Ylen juttu, siinä on paljon tutkimustietoa häirinnän määrästä Suomessa.

Joku mies näytti epäilevän, voiko hän enää koskaan puhua naiselle ilman, että häntä tulkitaan väärin. Vastaus tähän on, että ketään ei tulkita väärin, kun miettii mitä puhuu ja jättää koskettelun hetkeen, jolloin siihen on lupa, jos on. Rivoukset tai seksisävytteiset viestit  puhumattakaan luvattomasta koskettelusta, jopa kourimisesta, eivät ole osoitus kunnioituksesta vaan juuri päinvastoin.

Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä, toisen alistamista ja jopa julkista nöyryyttämistä. Voisi kuvitella, että sukupuoliroolien menettäessä merkitystään myös häirintä vähenisi, mutta ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole.  Seksistinen puhe ja mielen maisema elää vahvana musiikkivideoissa, peleissä, rap-lyriikoissa ja elokuvissa. Ei toki kaikissa, tietenkään, mutta jos katsoo maailmaa avoimin mielin, näkee mikä on naisen paikka viihteessä. Naisvartalo on objekti, miehen toiminnan kohde. Eikä se toiminta yleensä ole ainakaan arvostavaa.

Muuttuuko maailma #metoo -kampanjan myötä? Keskustelu ainakin on avattu laajalla rintamalla ja sitä toivottavasti käydään perinpohjaisesti myös kodeissa ja kouluissa. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva häirintä on tällä hetkellä liian yleistä. On totta, että kaikilla miehilläkään ei mene vahvasti Suomessa.  Sen ratkaiseminen on oman keskustelunsa ja poliittisen tahtotilansa paikka.  Ehkä pitäisikin kysyä millaiset sukupuoliroolit olemme omaksuneet, miten ahtaat ne ovat ja mitä sille olisi tehtävissä? Huuteleeko tosimies vieraiden naisten perään törkeyksiä, vai onko se pelkkää moukkamaisuutta, joka luo pelon ja ahdistuksen ilmapiiriä kaikkialle?

Uusi someajan ilmiö on sekin, ettei yksikään peräänhuutelija enää voi olla täysin varma siitä, etteikö hänen naamansa näkyisi verkossa niljakkeiden joukossa.

Seksuaalinen  ahdistelu on rikos!

5 a §
Seksuaalinen ahdistelu

Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140509)

Vinkiksi kaikille niille, jotka miettivät miten tästä eteenpäin: Arvostava puhe on huomattavasti tehokkaampaa kuin seksistinen peräänhuutelu.