Ämmät

Ämmät on pitkän harkinnan ja monenlaisten keskustelujen pohjalta syntynyt verkosto, joka kirjoittaa kiivaastikin naisnäkökulmasta ponnistaen.

Tarve rehelliselle ja konstailemattomalle puheelle on valtava. Naistenlehdet sortuvat pikkusievään kodinsisusteluun ja miestenlehdet… no, tiedätte kyllä. Siellä aivot ovat vain tiellä. Valtakunnan media puolestaan koettaa olla niin tasapuolinen, että siitä on tullut hajuton ja erityisesti mauton.

Tekijöiden löytäminen sen sijaan ei ole ollut helppoa. Vaatii aivan erityistä rohkeutta ja kylmäpäisyyttä lähtea tekemään jotain valtavirrasta poikkeavaa ilman minkäänlaista rahoitusta.

Keitä olemme ja miten tulimme yhteen?

Minä olen Susanna Salokannel, Ämmät-verkoston mahdollistaja, sivuston tekijä ja some-nörtti. Sukupuoli on minulle vain yksi tekijä muiden mukana. En pidä tavasta, jolla naiset vähätellään hiljaisiksi missään yhteiskunnassa.

Eräänä elokuisena päivänä 2015 istuin Kati Gumeniuksen autossa – olimme palaamassa hyvänteosta ja kerroin ajatukseni naisverkostosta Katille, joka suureksi ilokseni tarttui syöttiin välittömästi. Verkoston nimi “ÄMMÄT” on Katin loistava idea; lyhyt, kuvaava ja rujo voimasana.

Katilla on rankka blogitausta – hänen alteregonsa oli vuosia Blogilistan hittituote: Turisti. Ärhäkkä ja avoimen ärsyttävä Turisti ei pelännyt ketään ja sellaisen ihmisen halusin ehdottomasti mukaan luomaan vahvaa naismediaa.

Kuvantekijä Anu Välitalon kanssa oltiin tehty työasioissa yhteistyötä aiemminkin ja samalla puhuttu mm. ihmisoikeuksista. Pyysin Anun mukaan, koska pidän valtavasti hänen kuvituksistaan sekä kirjoituksistaan. Hänellä on myös aikaisempaa bloggauskokemusta, joten valinta oli helppo.

Pörrö Sahlberg tuli Katin ehdotuksesta verkostoon sen perustamisen aikoihin syyskuun alussa 2015. Pörrön huikea osaaminen niin kirjoittajana kuin blogialustan ylläpidon kuin lakikiemuroiden osalta on tullut moneen kertaan todettua. Mm. nettisivujen analytiikka on aivan uudella tasolla Pörrön ansiosta.

Uusin Ämmä on Wilma Karikko, joka tuli remmiin tammikuussa 2016. Wilman kirjoitukset ovat järjestään klassikoita kaikki. Viiltävän hyvä analyysi yhteiskunnan nykytilasta yhdistettynä älykkääseen ulosantiin kantaa hyvää hedelmää.

Miksi me tätä teemme?

Aikana, jolloin kaikki elämänmakuinen koetetaan sievistää yhtäältä somiksi naisten puuhiksi ja toisaalta piilottaa maskuliinisen uhon taakse, Ämmät avaa suunsa ja puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Me haluamme olla mukana rakentamassa maailmaa, jossa tasa-arvo, rauha ja rakkaus ovat mahdollisia kaikille.

Ämmät on sitoutumaton, vapaasti yhdessä toimiva naisverkosto.